compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 23 8-6 t/m 14-6
Film van de week!
MENU

The Dmitriev Affair

Voor alle leeftijden

Pitch van The Dmitriev Affair

The Dmitriev Affair filmstill

The Dmitriev Affair filmstill

Delen op facebook
The Dmitriev Affair
Nederlandse première: 8-6-2023
93 min,

In The Dmitriev Affair vindt de zestigjarige Joeri Dmitriev na jarenlang zoeken een massagraf met duizenden slachtoffers van Jozef Stalins ‘Grote Zuivering’ van 1937. Op de nationale televisie wordt hij neergezet als iemand die de geschiedenis besmeurt. Op een dag wordt hij na een anonieme aanklacht en na een grillig proces krijgt hij vijftien jaar.

The Dmitriev Affair trailer en bijzonderheden

Filmmaaker Jessica Gorter ontmoette Joeri Dmitriev voor het eerst in 2016 tijdens het filmen voor haar film De rode ziel (2017). Dmitriev gaf toen al aan dat hij het vermoeden had gevolgd te worden door de geheime dienst.

Trailer van The Dmitriev AffairBekijk de trailer en de beste filmstills van de film The Dmitriev Affairhttps://i1.ytimg.com/vi/jvU_ITlRbqo/hqdefault.jpg2023-06-03
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

Jessica Gorter studeerde regie-documentaire en montage aan de Nederlandse Televisie Academie in Amsterdam. In haar jeugd woonde ze enkele jaren in de Verenigde Staten en na haar studie verbleef langere tijd in Rusland.

The Dmitriev Affair - Bioscopen, Tijden & Tickets

The Dmitriev Affair in de bioscoop

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.


Synopsis distributeur

Joeri Dmitriev graaft op wat de huidige Russische machthebbers het liefst willen vergeten. Na jarenlang zoeken vindt hij in de naaldbossen van Karelië in Noordwest-Rusland een massagraf met duizenden heimelijk geëxecuteerden tijdens Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937. Niet de Russische overheid, maar Dmitriev spoort onvermoeibaar hun identiteiten op in de archieven en organiseert herdenkingen voor de nabestaanden. Dankzij zijn inspanningen weten zij eindelijk waar hun verdwenen familieleden zijn gebleven. Dat hij zelf als baby is achtergelaten in een kraamkliniek, maakt hem een man met een missie: ‘Als mens moet je mogen weten waar je vandaan komt en waar je familie is begraven.’ Terwijl het buitenland steeds meer erkenning toont voor deze ‘archeoloog van de terreur’, wordt Dmitriev in Rusland verdacht gemaakt als iemand die met het westen heult. Dan wordt hij gearresteerd, op basis van een gefabriceerde aanklacht. Tragisch precies voorspelt Dmitriev zijn eigen toekomst en dat van zijn land.

Cast & Regisseur