Deze website maakt gebruik van cookies
AKKOORD  Lees meer
compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 08 22-2 t/m 28-2
WEB | mobiel
MENU
Home > Films > Tokyo Trial

Tokyo Trial

****0
Waardering: 4/5
Niet voor kinderen jonger dan 12 jaarGrof taalgebruikAngst

drama

Pitch van Tokyo Trial
Tokyo Trial: Hadewych Minis (Eta Harich-Schneider) en Marcel Hensema (B. V. A. Röling)
Tokyo Trial: Hadewych Minis (Eta Harich-Schneider) en Marcel Hensema (B. V. A. Röling)
Tokyo Trial
Nederlandse première: 11-1-2018
Canada, Japan, Nederland, 2017, 110 min,
Tokio, 1946. Bert Röling, rechter en hoogleraar Indisch recht, neemt deel aan het Tokio Tribunaal voor Japanse oorlogsmisdadigers. Al snel komt Röling in de knel tussen zijn geweten en de wil van zijn regering.
Genoeg van reclame? Klik hier!
trailer en bijzonderheden over Tokyo Trial
Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het Tokio Tribunaal, de Japanse tegenhanger van het Neurenberg-proces waar oorlogsmisdadigers terechtstonden, duurde tweeënhalf jaar.
Opdrachtgever is de Japanse staatsomroep.
Oorspronkelijk als vierdelige televisie mini-serie uitgebracht in 2016 op Netflix, de film concentreert zich op de rol van de Nederlandse rechter Röling. Via dit project kreeg Netflix voet aan de grond in Japan.
Aanloop van Tokyo Trial
Hugo Röling schreef het boek ‘De rechter die geen ontzag had‘ over zijn vader en het Tokio Tribunaal.

Regisseur Pieter Verhoef regisseerde eerder de historische films (in het Fries) Nynke (2001) en De Dream (1985).
BioscoopAgenda van Tokyo Trial

Tokyo Trial in de bioscoop

Genoeg van reclame? Klik hier!
Synopsis distributeur
Historisch WOII-drama over Nederlandse rechter Röling die deelneemt aan het Internationale Oorlogstribunaal in Tokio. Wanneer het Tribunaal dreigt te ontsporen worden Röling’s principes op de proef gesteld.

Tokio, 1946 - De jonge en relatief onervaren Nederlandse rechter Bert Röling (Marcel Hensema) wordt uitgezonden om Nederland te vertegenwoordigen in het Tokio Tribunaal, de Japanse tegenhanger van het Neurenberg proces waar oorlogsmisdadigers terechtstaan. Hij verlaat Nederland met het idee dat ze ‘die Jappen wel even een lesje zullen leren’, maar de werkelijkheid blijkt gecompliceerder. Politieke belangen, samenspannende collega’s en uiteenlopende juridische interpretaties drijven een wig tussen de elf internationale rechters. De eigenzinnige Röling wisselt gedurende het proces van standpunt onder invloed van de inzichten van zijn Indiase collega Pal (Irrfan Khan),

wat zijn positie ten opzichte van de andere rechters ondermijnt. Wanneer het tribunaal dreigt te ontsporen, slaat bij Röling de twijfel toe; moet hij zich aanpassen aan de meerderheid en toegeven aan de internationale druk, of zijn geweten als onafhankelijke rechter volgen?