compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > 'Lion King van deze generatie'
Big Hero 6 Recensie
***1/20
Waardering 3.5/5

'Lion King van deze generatie'

12-2-2015 Met Big Hero 6 maakt Disney een mix van Japanse en Westerse cultuur met daarop een sausje van superheldenfilms. De film zou zo maar een volgende week een Oscar kunnen winnen. Is dit de beste animatiefilm van het jaar?

Delen op facebook
Big Hero 6 (c) Disney

Big Hero 6 (c) Disney

De film gaat over het wonderkind Hiro Hamada (14). Hij woont in de futuristische stad San Fransokyo houdt zich bezig met de ontwikkeling van robots. Als zijn broer komt te overlijden krijgt Hiro zijn robot Baymax, een opblaasbare hulpverlener. Als een schurk robottechniek van Hiro steelt, gaat hij samen met Baymax en zijn vrienden de strijd aan.

Met deze film wil Disney duidelijk verwijzen naar de Japanse cultuur en animatiestijl. Dat zie je in alles terug, de stijl van de animatie, de robots, de skyscrapers van de stad die San Fransokyo heet. Toch heeft de film ook een been in de Westerse cultuur. Zo zien we de typische trams van San Francisco ook terug in de film. Met deze beslissing lijkt Disney het beste van de twee culturen willen verenigingen. Wat mij betreft had de film meer mogen leunen op de Japanse cultuur. De animatie had van mij nog meer de anime-stijl mogen hebben, met de typische ogen, de muziek en de personages. Deze hybride variant voelt uiteindelijk meer als een klassieke Disney film dan als een manga.

Het grootste pluspunt van de film is de robot Baymax en de humor die hij met zich meebrengt. Baymax is een robot die is ontwikkeld als een hulpverlener die je helpt zodra je het woord 'au' roept. Zijn voorkomen is een soort kruising tussen een ballon en een Michelin-mannetje met een zeer hoog knuffelbaarheidsgehalte. Met zijn antwoordapparaat-stem en zijn grote buik weet hij zeer grappige situaties te creëren waar de film dan ook lekker de tijd voor neemt. Het zijn deze momenten die de film naar een hoger niveau tillen.

Ook mooi is het thema rouwverwerking. Hiro verliest aan het begin van de film zijn broer en Baymax registreert dat hij het hier moeilijk mee heeft. Dit zorgt voor mooie Disney momenten vergelijkbaar met bijvoorbeeld The Lion King. Jammer is wel dat deze rouwverwerking niet heel diep wordt uitgewerkt. In mijn herinnering was het verlies in films als The Lion King, The Iron Giant en Bambi indrukwekkender en voelbaarder. Die films zijn echter al meer dan twintig jaar oud. Big Hero 6 zou daarmee de Lion King van deze generatie kunnen worden.

In de tweede helft van de film tovert Hiro zijn vrienden en Baymax om tot een groep superhelden. Dit deel van de film is over het geheel genomen minder verfrissend. De vier vrienden van Hiro krijgen überhaupt niet veel ruimte in het verhaal en ze hangen er een beetje bij. De vier vrienden, Baymax en Hiro vormen de Big Hero 6 maar eigenlijk wil je vooral Baymax en Hiro samen bezig zien. Hun Iron Giant achtige relatie zorgt voor een lach en traan die Big Hero 6 de moeite waard maken voor kinderen en ouderen.

Of Big Hero 6 de Oscar voor Beste Animatie gaat winnen is nog maar afwachten. Het is echter zeker niet onmogelijk.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.