compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 19 13-5 t/m 19-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Veel hoogte, weinig diepgang'
Everest (2015) Filmrecensie
***00
Waardering 3/5

'Veel hoogte, weinig diepgang'

"Everest" is een film die er bijzonder goed uitziet. De hoogste berg van de wereld leent zich uitstekend voor schitterende shots en waanzinnige sets. Op andere vlakken schiet de film helaas te kort.

Delen op facebook
'Veel hoogte, weinig diepgang'

'Veel hoogte, weinig diepgang'

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

"Everest" vertelt het verhaal van Rob Hall, een professioneel bergbeklimmer die een groep bergbeklimmers mee wil nemen naar de top van de Mount Everest. Dit kan alleen gebeuren onder bepaalde weersomstandigheden. Als het weer echter omslaat komt de groep in grote problemen.

Laten we het eerst hebben over de berg zelf: zoals gezegd leent deze film zich voor hele mooie beelden. Zeker in 3D krijg je een goed beeld van hoe immens de berg is, hoe diep de afgrond en hoe gevaarlijk de tocht. De film is voor een groot gedeelte ook geschoten in Nepal en dat vertaalt zich naar spectaculaire plaatjes.

Bij het zien van die beelden vraagt men zich al snel af wat deze mensen bezielt om de berg te beklimmen. Dat is ook de vraag die journalist Jon Krakauer (Michael Kelly) aan de andere mannen vraagt. 'Omdat hij er is' , luidt een van de antwoorden. De rest van antwoorden geven ook niet meer duidelijkheid over de beweegredenen van deze mensen. Sterker nog, de rol van Jon Krakauer als journalist lijkt na deze scene ook wel uitgespeeld.

Ook de rest van de personages leren we niet echt kennen. Rob Hall, de expeditieleider, lijkt vooral een aardige man die op een gegeven moment een grote fout maakt. Maar waarom doet hij dat? Hadden de filmmakers daar niet meer aandacht aan kunnen besteden? Is hij een waaghals of wil juist dat de andere bergbeklimmers slagen in hun doel? Het lijkt erop dat de filmmakers vooral de mensen die bij het echte incident uit 1996 willen sparen. Regisseur Baltasar Kormákur noemde de film een film zonder kleine personages. Ik zou daar aan willen toevoegen dat de film ook nauwelijks conflict kent: een groep mensen beklimt een berg en het loopt fout. Het einde laat zich raden.

Een ander opvallend verschijnsel in de film is de rol van de vrouwen: zowel Keira Knightley als Emily Watson en Robin Wright hebben niet veel meer te doen dan het wachten bij de telefoon om nieuws. De enige vrouwelijke bergbeklimmer, Yasuko Namba, heeft op haar beurt niet meer dan drie regels tekst.

Is Everest dan een slechte film? Nee, dat nou ook weer niet. Everest is wel spannend, ziet er goed uit en er vooral Josh Brolin heeft een goede rol. Kormákur heeft met "Everest" alleen niet het onderste uit de kan gehaald. Hij behandelt het onderwerp met fluwelen handschoenen waardoor de film niet de diepgang heeft die het zou kunnen hebben.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.