compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 32 6-8 t/m 12-8
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 2013: goed jaar voor bioscopen

2013: goed jaar voor bioscopen

De best bezochte films van het afgelopen jaar.

2013 was een goed jaar voor Nederlandse films en bioscopen. Er zijn vorig jaar maar liefst 30.799.363 bezoekjes aan Nederlandse bioscopen, filmtheaters en arthouses gebracht. In 2012 was dit aantal 30.552.096. Dit maakten de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) en de Nederlandse Federatie voor Cinematografie (NFC) op 7 januari bekend.

Delen op facebook
Foto uit The Hobbit: The Desolation of Smaug, (c) 	Warner Bros.

Foto uit The Hobbit: The Desolation of Smaug, (c) Warner Bros.

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Filmtheaters en arthouses deden het slechter dan vorig jaar. Dat kwam omdat er een bioscoophit Intouchables in deze filmhuizen ontbrak. Ondanks deze daling was het een goed jaar voor de Nederlandse bioscopen.

De meeste bezochte film van 2013 was Despicable Me 2 van Pierre Coffin en Chris Renaud. Toch is dit niet de film die ook het meeste geld heeft opgebracht. De film die wel het meest verdiende in Nederland was namelijk The Hobbit: The Desolation of Smaug. Een kaartje voor deze film is duurder omdat de film veel langer duurt. Deze Peter Jackson film eindigde als tweede in de lijst van meeste bezoekers.

Het was ook een goed jaar voor Nederlandse films. Het totaal aantal bioscoopgangers die naar Nederlandse producties gingen was 6,3 miljoen. In 2012 was dit twee miljoen minder.

De best bezochte Nederlandse film was Verliefd op Ibiza van Johan Nijenhuis met 714.853 bezoekers en de meest bezochte documentaire was de natuurfilm De nieuwe wildernis van Ruben Smit en Mark Verkerk met 688.158 bezoekers.

De bioscoop- en filmdistributie gaf vorig jaar twee miljoen euro aan het Abraham Tuschinski Fonds, deze stichting stimuleert Nederlandse filmproducties. Dit jaar zal het bedrag stijgen naar 2,1 miljoen euro.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.