compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 34 22-8 t/m 28-8
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 312 Films geselecteerd voor IDFA 2017

312 Films geselecteerd voor IDFA 2017

9-10-2017 90 Documentaires beleven hun wereldpremière tijdens het documentairefestival. Er dingen 15 films in de categorie lange documentaires waaronder The Long Season van Leonard Retel Helmrich. De selectie staat vanaf vandaag online.

Mexico © 2017 Michael Glawogger | IDFA

Mexico © 2017 Michael Glawogger | IDFA

Vanaf vandaag staat de selectie van IDFA 2017 online. Uit 3886 inzendingen hebben de programmeurs 312 titels geselecteerd.

n het programma zijn in totaal 53 Nederlandse producties opgenomen, verspreid over de verschillende programma-onderdelen. In de selectie zijn 15 films opgenomen, die tot stand zijn gekomen met financiële steun van het IDFA Bertha Fund (IBF). Verder zijn 21 documentaires geselecteerd uit het IDFA Forum en 8 titels uit IDFAcademy. Op woensdag 22 november wordt bekend gemaakt wie de winnaars van de verschillende competitieprogramma’s zijn.

IDFA Competition for Feature-Length Documentary
In het competitieprogramma voor de lange documentaire zijn 15 films opgenomen. Hiervan zijn twee Nederlandse producties: The Long Season van Leonard Retel Helmrich en The Red Soul van Jessica Gorter.
Amal van Mohamed Siam en Of Fathers and Sons van Talal Derki kwamen mede tot stand met financiële steun van het IDFA Bertha Fund (IBF).
24th Street, China, Pan Zhiqi: Op zoek naar geluk en vrije liefde trok Su in zijn jonge jaren naar Hangzhou; nu verlangt hij terug naar het platteland. Luchtig portret van een scharrelaar.
Ali Aqa, Iran, Kamran Heidari: Dynamisch portret van boze en opstandige zeventigjarige duivenliefhebber, die tussen zijn duiven ouderdom en gebreken probeert te ontkennen.
Amal, Egypt, Duitsland, Mohamed Siam: Op haar veertiende staat Amal al te demonstreren op het Tahrirplein. In de jaren erna zoekt ze haar identiteit in een land in transitie.
Cousins, Canada, Laura Bari: Verbijsterende, traumatische ervaringen worden omgevormd tot een prachtig naturel portret van twee gewone adolescenten met herkenbare levensvragen.
The Deminer, Zweden/Irak, Hogir Hirori: Bloedstollend portret van kolonel Fakhir, die met zijn kniptang en heldenmoed duizenden bermbommen en landmijnen ontmantelde.
Of Fathers and Sons, Duitsland/Syrië, Talal Derki: Twee jaar bij een tussen front en gezin pendelende Al Nusra-strijder. Zijn kinderen hebben nooit anders dan oorlog gekend.
Golden Dawn Girls, Noorwegen/Denemarken/Finland, Håvard Bustnes: Verbijsterend portret van de vrouwen achter de Griekse Gouden Dageraad, die het nazistische gedachtegoed met volle overtuiging in leven houden.
Incense-Navigator, Rusland, Alexandr Kuprin: Persoonlijke impressies, rauwe taferelen en melancholieke ontmoetingen in een fascinerende roadmovie die dwars door het oorlogsgebied van Oost-Oekraïne voert.
The Lonely Battle of Thomas Reid, Ierland, Feargal Ward: Thomas Reid weigert zijn boerenland te verkopen aan een miljardenbedrijf. Ingetogen portret van een koppige paradijsvogel.
The Long Season, Nederland, Leonard Retel Helmrich: Indringend portret van Syrische vluchtelingen in een Libanees opvangkamp, waar het leven bestaat uit verveling, ruzie en wachten op nieuws van thuis.
The Other Side of Everything, Servië/Frankrijk, Mila Turajlic: Een in tweeën gedeeld appartement in Belgrado vertelt het verhaal van een familie en staat symbool voor een land in politieke onrust.
Over the Limit, Polen/Duitsland/Finland, Marta Prus: De pijn en wanhoop van ritmisch gymnaste Rita worden voelbaar in deze film over het Russische drilsysteem voor sporters.
The Red Soul, Nederland, Jessica Gorter: Jozef Stalin: groot leider of meedogenloze dictator? Een verkenning van de psychologische effecten van Stalins regime op de huidige Russische maatschappij.
Time Trial, Engeland, Finlay Pretsell: Esthetisch en dicht op de huid gefilmd portret van wielrenner David Millar tijdens zijn poging om nog één maal in de Tour de France te komen.
A Woman Captured, Hongarije/Duitsland, Bernadett Tuza-Ritter: Een uitgebuite huishoudster droomt van een ander leven. De aanwezigheid van de filmmaker verbreekt haar isolement en geeft haar nieuwe moed.
De jury bestaande uit Zaradasht Ahmed (Noorwegen), Galia Bador (Israël) , Ernesto Pardo (Mexico), Diana Sanchez (Canada) en Frank Scheffer (Nederland) reikt de IDFA Award for Best Feature-Length Documentary uit, een geldprijs van € 12.500, en de IDFA Special Jury Award for Feature-Length Documentary ter waarde van € 2.500.

Overige Competities en Awards:

IDFA Competition for First Appearance
In de IDFA Competition for First Appearance dingen 15 debuutfilms mee naar de IDFA Award for Best First Appearance (€ 7.500) en de Special Jury Award for First Appearance (€ 2.500). Instant Dreams van Willem Baptist is de enige Nederlandse productie in de selectie. Een film uit de First Appearance selectie kwam mede tot stand met financiële steun van het IDFA Bertha Fund (IBF): The Next Guardian van Dorottya Zurbó en Arun Bhattarai. De jury bestaat uit Sigrid Dyekjær (Denemarken), Ilona Hongisto (Australië), Niels Van Koevorden (Nederland), Jose Rodriguez (VS) en Severine Roinssard (Frankrijk).
Mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van IDFA.

IDFA Competition for Mid-Length Documentary
In de IDFA Competition for Mid-Length Documentary strijden 15 documentaires tussen de 40 en 70 minuten om de IDFA Award for Best Mid-Length Documentary (€ 10.000) en de IDFA Special Jury Award for Mid-Length Documentary (€ 2.500). In de selectie is een Nederlandse productie opgenomen: Back to the Taj Mahal Hotel van Carina Molier. Raghu Rai, an Unframed Portrait van Avani Rai kwam mede tot stand met financiële steun van het IDFA Bertha Fund (IBF). De jury bestaat uit: Yael Bitton (Zwitserland), Reber Dosky (Nederland) en Lars Skree (Denemarken).

IDFA Competition for Dutch Documentary
Vijftien Nederlandse documentaires komen in aanmerking voor de Beeld en Geluid IDFA Award Dutch Documentary ter waarde van € 7.500. Daarnaast reikt de jury de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary (€ 2.500) uit. De jury bestaat uit: Khalil Benkirane (Qatar), Nicoline van Harskamp (Nederland) en Young-woo Kim (Zuid-Korea).

IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling
Het DocLab-project dat bestaande digitale platforms op de meest creatieve manier inzet voor het vertellen van een documentair verhaal komt in aanmerking voor de IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 4.000). Tien projecten zijn geselecteerd, waaronder de Nederlandse productie Poppy Interactive van Antoinette de Jong en Robert Knoth. De jury bestaat uit: Hugues Sweeney (Canada), Annelies Termeer (Nederland) en Dan Tucker (Verenigd Koninkrijk).

IDFA DocLab Competition for Immersive Non-Fiction
Het DocLab-project dat nieuwe media, interactieve en immersieve technologie op de meest creatieve manier inzet voor het realiseren van een documentaire ervaring of performance, komt in aanmerking voor de IDFA DocLab Award for Immersive Non-Fiction (€ 4.000). Tien projecten zijn geselecteerd, waaronder drie Nederlandse (co)producties: Bob van Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist, Dance Tonite van Jonathan Puckey, Roel Wouters en Jeff Nusz en Patent Alert van Sander Veenhof. De jury bestaat uit: Toby Coffey (Verenigd Koninkrijk), Julia Kaganskiy (Verenigde Staten) en Klasien van de Zandschulp (Nederland).

IDFA Competition for Student Documentary
In de IDFA Competition for Student Documentary strijden 15 studentenfilms van internationale filmacademies om de ARRI IDFA Award for Best Student Documentary, ter waarde van € 5.000 en een Amira camera, die ARRI in bruikleen geeft, en de IDFA Special Jury Award for Student Documentary (€ 2.500) en een Amira camera, die ARRI in bruikleen geeft. Een Nederlandse co-productie is geselecteerd voor deze prijs: We will maintain van Festus Toll. De jury bestaat uit: Rémi Bonhomme (Frankrijk/Libanon), Sophie Dros (Nederland) en Vincent Moloi (Zuid-Afrika).

IDFA Competition for Kids & Docs
In de IDFA Competition for Kids & Docs dingen 15 internationale jeugddocumentaires mee naar de IDFA Award for Best Children’s Documentary (€ 2.500). Daarnaast reikt de jury, bestaande uit Daan Bol (Nederland), Rokhsareh Ghaem Maghami (Iran) en Christian Popp (Frankrijk) een IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary (€1.000) uit. Er zijn 7 Nederlandse producties geselecteerd: Andy’s Promise van Nathalie Crum, A Butcher’s Heart van Marijn Frank, Kendis van Bibi Fadlalla, Lenno & The Angel Fish van Shamira Raphaela, Luister van Astrid Bussink, The Monsoonshow van Anneke de Lind van Wijngaarden en Annelies Kruk en My Happy Complicated Family van Tessa Pope.

IDFA Competition for Short Documentary
In de nieuwe IDFA Competition for Short Documentary dingen 15 films mee met een maximale lengte van 40 minuten. De winnaar van deze competitie ontvangt de IDFA Award for Best Short Documentary (€ 2.500). Er is een Nederlandse productie geselecteerd: Love letters van Tara Fallaux. De jury bestaat uit: Tamás Almási (Hongarije), Gema Juarez (Argentinië) en Dana Lixenberg (Nederland).

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.