compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > American Honey recensie
Recensie
****0
Waardering 4/5

American Honey recensie

'Een film die je moet ervaren'

8-3-2017 American Honey is een film die al vele harten in de wereld heeft veroverd. Na een release op het filmfestival van Rotterdam is de film nu ook landelijk te zien.

Delen op facebook

In het begin van de film maken we kennis met Star (Sasha Lane), die met twee kinderen voedsel uit een container vist. Al snel weten we dat de kinderen niet de hare zijn en dat de vader met wie ze samen woont een waardeloos figuur is.

In deze openingsscènes wordt treffend de uitzichtloze situatie van Star uiteen gezet. Het is dan ook niet gek dat als ze een groep jongeren in busje ontmoet ze meteen valt voor hun zorgeloosheid. Het blijkt een groep te zijn die door het hele land reizen om deur aan deur tijdschriften te verkopen. De charmante Jake, gespeeld door Shia LaBeouf vraagt haar om mee te gaan op deze reis. In een erg dramatische scene zet Star de kinderen bij hun echte moeder af en gaat ze met hen mee.

Sasha Lane als Star

Sasha Lane als StarDe jongeren in de bus komen allemaal uit een ander gedeelte uit het land maar ze hebben allemaal ongeveer hetzelfde verhaal: ze ontvluchten een situatie waar er voor hun geen plek is. Zo roadtrippen ze met elkaar en lijken zo een surrogaatfamilie te vormen.

Het blijkt echter dat de vrijheid die ze ervaren voor een groot deel schijn is. Hun inkomsten moeten ze voor een groot deel afstaan aan Krystal, hun leider die de slechtste verkopers met elkaar op de vuist laat gaan op 'losernight'. Ook zint het Krystal absoluut niet dat Star en Jake voor elkaar lijken te vallen: Krystal laat duidelijk weten dat zij aan de touwtjes trekt. En zo lijkt Star de ene gevangenis voor de andere te hebben verruild.

Daarmee is het plot van de film van de film eigenlijk wel verteld: is dat niet wat weinig voor een film van tweeënhalf uur? Nou nee: de film moet het deels hebben van zijn herhaling: alle steden beginnen op elkaar te lijken. De muziek die ze draaien klinkt allemaal hetzelfde: moderne hiphop met loodzware kickdrums en teksten die alleen maar over geld gaan. Muziek die ik normaal gesproken vreselijk vind maar uitstekend werken hier.American Honey is deels een coming-of-age verhaal, deels een roadmovie. Dit speelt zich af ten midden van een mislukte Amerikaanse droom. De Britse regisseur Andrea Arnold weet hier echt iets unieks mee neer te zetten. American Honey is echt zo'n film die je moet ervaren.

Luister ook vooral naar de soundtrack:

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.