compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 37 12-9 t/m 18-9
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Beyond Sleep recensie
Filmrecensie
****0
Waardering 4/5

Beyond Sleep recensie

'Iffr opent sterk dit jaar'

10-2-2016 Dit jaar opent het International Film Festival Rotterdam met Beyond Sleep, een verfilming van Nooit Meer Slapen van W.F. Hermans. En dat is een goede keuze.

Delen op facebook
Beyond Sleep recensie

Beyond Sleep recensie

Beyond Sleep gaat over de jonge wetenschapper Alfred Issendorf. Hij reist af naar Noorwegen om onderzoek te doen naar meteorieten. Zo hoopt hij het werk van zijn vader te kunnen voortzetten. Hij reist samen met Arne, Mikkelsen en Qvigstad: drie mannen die veel minder moeite lijken te hebben met het landschap. Alfred leidt aan slapeloosheid, wordt constant door muggen gebeten, valt in moeras en loopt altijd minstens twintig passen achter zijn reisgenoten die voornamelijk Noors met elkaar praten.

Nooit Meer Slapen wordt vaak gezien als het beste boek van Hermans. Er was allang sprake van dat het boek verfilmd zou worden maar deze pogingen mislukten allen. Zelfs W.F. Hermans zelf kreeg het niet voor elkaar om er een scenario voor te schrijven.

Het lijkt ook lastig als je het boek leest: het grootste gedeelte van het boek speelt zich af in het hoofd van Alfred Issendorf. Hoe maak je zijn gedachtes, observaties en paranoia visueel?

Regisseur Boudewijn Koole, bekend van Kauwboy, heeft ervoor gekozen om visueel uit te pakken. Gedachtes worden niet perse verwoord of uitgesproken maar worden verbeeld door de weidse landschappen, een indringend sounddesign (veel muggen en luid gesmak) en subtiele humor.

De casting van hoofdrolspeler Reinout Scholten van Aschat is ook een schot in de roos. Zijn Alfred is zowel ambitieus, stuntelig, sympathiek en vervelend. Zijn reis door Noorwegen is zwaar voor hem, maar we snappen dat wat er in zijn hoofd afspeelt nog veel zwaarder moet zijn.

Met Beyond Sleep heeft het IFFR een sterke openingsfilm te pakken. Dat belooft wat voor het festival.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.