compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 21 21-5 t/m 27-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > De Grote Zwaen recensie
Filmrecensie
**000
Waardering 2/5

De Grote Zwaen recensie

'Mank ritme'

De Grote Zwaen is een van de titels die in première gaat op het Nederlands Film Festival. Gaat Max Porcelijn na Plan C weer scoren? Lees nu de recensie.

Delen op facebook
De Grote Zwaen recensie

De Grote Zwaen recensie

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Toen ik Plan C voor het eerst zag was ik meteen onder de indruk. De film was zeer secuur gemaakt: Ruben van der Meer speelde lekker droog, de dialogen waren scherp en het geheel was ook nog erg komisch. Ik was dan ook erg benieuwd naar Porcelijns tweede film. Met een interessante cast kon het bijna niet anders dan dat het wel goed moest gaan komen.

De Grote Zwaen is echter teleurstellend. De opzet van de film is simpel: De schrijver G.F. Zwaen (Peter van de Witte) vindt een tas vol met geld waarmee hij in één keer uit de financiële problemen kan komen. Het geld is echter van maffiabaas Clyde (een sterke Michiel Romeyn). Als ik de plot zo opschrijf lijkt het nogal rechttoe-rechtaan. De Grote Zwaen doet er echter een goede twintig minuten om dit verhaal neer te zetten. Daarmee is het meteen het grootste probleem aangekaart: de film heeft een mank ritme. De film wil maar niet op gang komen. Een film als deze zou Zwaen moeten volgen in een situatie die van kwaad tot erger wordt: elke oplossing die hij verzint zorgt voor grotere problemen. Maar nee, de film lijkt na elke scene weer tot stilstand te komen. Het helpt ook niet echt dat hoofdpersonage G.F. Zwaen een pretentieus mannetje is van wie je niet echt gaat houden.

Waar Plan C werd gekenmerkt door grappige dialogen voelt dat in De Grote Zwaen vooral stroef aan. Het is gewoonweg niet zo leuk. De scenes tussen Ruben van der Meer en Ton Kas zorgen wel voor mooi spel en mooie scenes maar die kunnen de film niet redden.

Na afloop van de film kreeg ik het gevoel dat er genoeg in het vat zat om een goede film mee te maken. Wellicht kan je met het opgenomen materiaal een betere film monteren. Max Porcelijn heeft bewezen dat hij een goede film kan maken: laten we hopen dat zijn derde film beter uitpakt.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.