compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 32 6-8 t/m 12-8
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Hell Or High Water recensie
Filmrecensie
*****
Waardering 5/5

Hell Or High Water recensie

'Een van de beste films van het jaar'

Als je het verhaal van Hell Or High Water uiteen zet zou je misschien denken dat je hier te maken hebt met een standaard western of een simpele actiefilm. Niets is minder waar want Hell Or High Water is een van de beste films van het jaar.

Delen op facebook
Chris Pine speelt zijn beste rol in Hell or High Water (c) The Searchers

Chris Pine speelt zijn beste rol in Hell or High Water (c) The Searchers

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Chris Pine en Ben Foster spelen twee broers. Ben Foster speelt Tanner, de broer die van het goede pad is gedwaald en veel in de gevangenis heeft gezeten. Zijn broer Toby (Pine) heeft geen strafblad maar hij heeft het niet makkelijk. Hij is gescheiden en zijn kinderen al een jaar niet gezien. De moeder van de broers is overleden en de bank staat op het punt haar ranch in te nemen, het enige wat Toby aan zijn kinderen kan achterlaten. Het is dan ook Toby die het plan heeft opgevat om op één dag meerdere filialen van dezelfde bank te overvallen zodat ze genoeg geld om diezelfde bank af te betalen.

Mensen van vlees en bloed


Texas Ranger Marcus Hamilton (een geweldige Jeff Bridges) krijgt de taak om de broers te pakken te krijgen voordat ze nog een overval begaan. Hij wordt geholpen door zijn partner Alberto Parker (Gil Birmingham). Alberto en Marcus bestoken elkaar voortdurend met plagerijen. Alberto krijgt voortdurend opmerkingen over zijn Mexicaanse/Comanche afkomst terwijl Hamilton steeds moet horen hoe oud hij wel niet is. De band tussen de broers en Ranger vormt zo een dubbele verhaallijn die ervoor zorgt dat elk personage diepgang heeft. We hebben hier niet maken met cops and robbers maar mensen van vlees en bloed. Regisseur David Mackenzie liet eerder iets vergelijkbaars zien in Starred Up, een keiharde film, maar met echte personages.

Het Texas van nu


Hell Or High Water speelt zich af in het Texas van nu en dat oogt niet fraai: de meeste dorpen zijn nagenoeg verlaten op oude mensen na. Overal staan borden met reclame voor leningen. Niemand lijkt het erg te vinden dat er banken worden overvallen want zij zijn toch degene die schuldig zijn aan de leeglopende economie. Zoals Alberto het zegt: eerst waren de Comanche de baas, toen kwamen de blanken en namen het land af. Nu gebeurt hetzelfde maar zijn het de banken die het land van de inwoners afpakken. Deze maatschappijkritiek is alles behalve subtiel maar voelt niet alsof hij er is opgeplakt. Het werkt uitstekend in deze setting.

Dan hebben we hebben nog niet eens gehad over de performances. Jeff Bridges is zoals gezegd fantastisch maar vooral Ben Foster en Chris Pine schitteren. Ben Foster staat er om bekend dat hij goed manische personages neer kan zetten. en Chris Pine speelt de beste rol van zijn carrière.

Hell Or High Water wordt overal lyrisch ontvangen en terecht. De film is spannend, maatschappijkritisch en zeer kundig gemaakt. Het zal mij niet verbazen als de film in de eindejaarslijstjes terecht gaat komen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.