compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 21-3 t/m 27-3
WEB | mobiel
Us - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > IDFA Winnaars 2014

IDFA Winnaars 2014

1-12-2014 De winnaars van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) 2014 zijn bekend. De uitreiking van de prijzen vond plaats op vrijdag 28 november.

Delen op facebook
Of Men And War (c) IDFA

Of Men And War (c) IDFA

Het uitreiken van de Awards werd in het Compagnietheater te Amsterdam gehouden. Er zijn maar liefst zeven categorieën, twee speciale juryprijzen, twee publiekslievelingen en er was een kinder- en tienerjury aanwezig.

VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary
De grote winnaar van het festival was de docu Of Men and War (Frankrijk / Zwitserland). In deze film wordt een groep Amerikaanse Irak-veteranen met een posttraumatische stressstoornis gevolgd. Maker Laurent Bécue-Renard mocht de Award ten waarde van € 12.500 ophalen.

Ook werd er een Special jury Award uitgereikt, waarbij de keuze viel op Something Better to Come (Denemarken / Polen) van Hanna Polak. Hierbij volgde de maakster veertien jaar lang het leven van Yula en haar lotgenoten die op de grootste vuilstortplaats van Europa (net buiten Moskou) wonen.

NTR IDFA Award for Best Mid-Length Documentary
"Julia Mironova", maakster van de docu "Kamchatka - The Cure for Hatred" (Rusland), haalde de Award voor Best Mid-Length Documentary op waar een geldbedrag van € 10.000 aan was verbonden. Haar werk betrof een portret van de voormalige televisieverslaggever Vijatsjeslav Nemishev, die de Tsjetsjeense oorlog (2001) versloeg.

IDFA Award for First Appearance
"Gábor Hörcher" was de nieuweling die opviel en met zijn Drifter (Hongarije / Duitsland) de Award voor First Appearance won. De maker mocht een bedrag ten waarde van € 5.000 in ontvangst nemen. De maker zit in zijn film dicht op de huid van een Hongaars racetalent dat brokken maakt in de maatschappij.

In deze categorie werd ook een speciale juryprijs uitgereikt, die de naam, Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance draagt. Deze is opgedragen aan de vorig jaar overleden documentairemaker Peter Wintonick.
Nadine Salib die de docu Mother of the Unborn (Egypte / Verenigde Arabische Emiraten) afleverde ontving deze speciale prijs. Zij legde het verhaal van een Egyptische vrouw vast, die dolgraag zwanger wil worden zodat ze als volwaardig vrouw wordt gezien.

Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary
Voor de beste Nederlandse documentaire werd Het Nieuwe Rijksmuseum - De Film als de winnaar genoemd. Oeke Hoogendijk mocht de prijs van € 5000 in ontvangst nemen. Hoogendijk volgde nauw de verbouwing van Nederlands bekendste museum die maar liefst tien jaar in beslag nam.

IDFA DocLab Award for Digital Storytelling
De twee Amerikaanse dames "Sarah Koenig" en Julie Snyder, mochten voor hun documentaire "Serial" de Award in ontvangst nemen die goed is voor € 2.500. In hun werk wordt een audiovisuele whodunnit neergezet, waarin de volgers van de podcast steeds in spanning worden gelaten.

IDFA Award for Student Competition
Duitse Studente 'Helen Simon' mocht voor haar werk "No Lullaby" de 'IDFA Award for Student Award' in ontvangst nemen. Zij kreeg een geldbedrag van € 2.500. De docu van Simon is een reconstructie van een gruwelijke familiegeschiedenis, die maar liefst drie generaties lang was.

DFA DOC U Award
Voor deze Award zaten er tieners in de jury. Zij kozen de documentaire van Sophie Robinson en Lotje Sodderland voor My Beautiful Broken Brain(Engeland) uit als winnaar. In de docu zien we hoe Lotje Sodderland, haar leven weer op de rails probeert te krijgen na een zware beroerte.

Mediafondsprijs Kids & Docs 2014
Ook was er een heuse kinderjury op het IDFA. Dit gezelschap moest een winnaar kiezen voor de beste Nederlandse jeugddocumentaire. Zij lieten hun oog vallen op "Giovanni and the Water Ballet" van Astrid Bussink.

Naast de gebruikelijke 7 categorieën, werden er twee speciale prijzen uitgereikt.

BankGiro Loterij IDFA Audience Award
De Award bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 en de jury bestond uit het publiek zelf. De bezoekers konden zelf stemmen op de publiekslieveling van 2014.
Hun keuze viel op: "Naziha's Spring". Waarin de Marokkaans-Nederlandse Naziha een drastisch besluit in haar leven neemt en hierbij de nodige consequenties ondervindt. Ze wordt bijgestaan door een groot aantal hulpverleners.

IDFA Melkweg Music Documentary Audience Award
Voor de tweede publieksprijs werden de ogen gericht op de beste muziekdocumentaire waarbij de winnaar een geldbedrag ten waarde van € 2.500 kon binnenslepen. De muzieklieveling van het publiek was de Amerikaanse docu, Keep on Keepin' On die het verhaal vertelde over jazzlegende Clark Terry (1920) en zijn jonge protegé Justin Kauflin.

Het documentairefestival zal volgend jaar zijn 27e editie gaan beleven.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.