compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 46 14-11 t/m 20-11
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Interview Buurman & Buurman
Eye witness report

Interview Buurman & Buurman

Het aanstekelijke optimisme van Buurman & Buurman

13-4-2018 Buurman & Buurman zijn al 40 jaar niet kapot te krijgen. Kees Prins en Siem van Leeuwen verzorgen al bijna net zo lang de stemmen van de twee klussende stuntels. Ze vertellen BiosAgenda.nl over hun allernieuwste bioscoopfilm en de onweerstaanbaarheid van het duo.

Delen op facebook
Siem van Leeuwen en Kees Prins zijn al sinds de jaren '80 de stemmen van Buurman & Buurman.

Siem van Leeuwen en Kees Prins zijn al sinds de jaren '80 de stemmen van Buurman & Buurman.

In Buurman & Buurman - Hebben een nieuw huis (NL) - de tweede bioscoopfilm over het animatie-duo Buurman & Buurman van de Tsjechische regisseur Marek Benes - gaan de klunzige buurmannen flink aan de slag in hun huis. Daarbij gaat van alles mis, maar ze bedenken steeds de meest waanzinnige oplossingen.

Paul van de Geijn interviewt namens BiosAgenda.nl. Aldo Paula regisseert twee cameramensen en stelt soms een vraag. De vragen en antwoorden die niet in onze video zijn opgenomen kun je hieronder lezen. Bekijk het eind van de video voor een extra Buurman & Buurman-bonus!

Interview met Kees Prins en Siem van Leeuwen (video)


Heel toepasselijk spreekt BiosAgenda.nl Kees Prins en Siem van Leeuwen in kinderboekenuitgeverij 'Memphis Belle', in een oud pand aan de Amsterdamse Nieuwe Prinsengracht. Met elk hun eigen pop in de hand schuiven de acteurs aan. Kees Prins heeft de buurman met de gele trui en alpinopet, Siem van Leeuwen die met de rode trui en het mutsje.

“Weet je dat de trui van mijn buurman ooit niet rood was, maar grijs?" vraagt Siem van Leeuwen voordat het interview begint. "Dat had te maken met het communistische Tsjechië in de jaren tachtig. Een rode trui was een belediging van het communisme of zo.”

Nadat Prins en Van Leeuwen zich kort hebben geïntroduceerd met de stemmetjes van de buurmannen, stellen we de eerste vraag.

BiosAgenda (BA): Jullie doen dit al heel lang, al sinds de jaren tachtig. Worden jullie dit nooit zat?
Siem van Leeuwen (SVL): Ik vind het altijd weer leuk als er nieuwe filmpjes zijn. In het begin deden we die filmpjes en dan een hele lange periode niet, en dan kwamen er weer wat nieuwe filmpjes en dan was het van: héé, er zijn er weer acht! Joepie daar gaan we weer! Die mannetjes die zo onhandig klussen. Vind ik wel grappig.

BA: Hoe gaat dat stemacteren in zijn werk? Gebeurt alles gewoon in 1 take?
Siem van Leeuwen (SVL): Ja, we maken weleens een foutje, en dan moeten we terug en naar dat momentje, en dan doen we dat even opnieuw.

BA: Hebben jullie ook inbreng in de filmpjes omdat jullie er al zo lang de stemmen voor doen?
Kees Prins (KP): Nou, ze hebben ons wel benaderd om misschien mee te denken over ideeën voor filmpjes, omdat ze er nu - geloof ik - 36 gaan maken, met uiteindelijk een masterplan van 81 in totaal. Dus ze hebben ook wel feedback nodig van andere mensen, en dat ze ons hebben gevraagd is natuurlijk wel heel erg leuk.
SVL: Hartstikke leuk!BA: En? Al wat gemaakt?
KP: Ik zei van: laat mij er eerst maar drie bedenken en dan stuur ik die op en dan kijken we wat het is. En één van die drie hebben ze al gekozen, die moet nog gemaakt worden, maar die zit al in de pijplijn.

BA: Wat is er nou zo ongelofelijk onweerstaanbaar is aan Buurman & Buurman?
KP: Wat ze wel allebei hebben,en dat is iets wat ons heel erg aanspreekt, is het optimisme van die twee. Ze zijn niet stuk te krijgen, whatever happens. Ze hebben nooit ruzie, of ze hebben even wrijving en onenigheid maar uiteindelijk is het toch altijd weer: Nou goed gedaan buur, voor mekaar. A je to!
SvL: Ja, a je to, klaar is het. En dat gingen we in het begin ook uitleggen. Dus zoals de Tsjechen zeggen: A je to!

BA: Gaan jullie dit de komende 20 jaar ook nog doen?
KP: Tuurlijk!
SvL: Haha, als ik zo oud word.
KP: Jij hoopt dat dit mijn grafsteen wordt?

Het verveelt ze nog steeds niet, dat is duidelijk. Het wachten is op de volgende bioscoopfilm van Buurman & Buurman, want die komt er volgens de twee stemacteurs 'zeker aan' als er weer een volgende serie filmpjes is gemaakt. Tot die tijd draait Buurman & Buurman - Hebben een nieuw huis (NL) in de bios. A je to!

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.