compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 11 14-3 t/m 20-3
WEB | mobiel
Arctic - Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > James Brown overleden

James Brown overleden

James Brown is Dead

25-12-2006 De zeer dynamische soullegende, inspirator voor de hiphopbeweging en ultieme showman James Brown is vannacht in Atlanta overleden.

Delen op facebook

De Amerikaanse soulzanger James Brown werd gisteren met wat leek voor een 'gewone' longontsteking in een ziekenhuis in Atlanta te zijn opgenomen. Zijn geplande optredens werden ook niet geannuleerd. Hij had al meerdere jaren prostaatkanker, en door zijn lichamelijke conditie werd de longontsteking hem waarschijnlijk te veel.

James Brown is zonder twijfel één van de belangrijkste muzikanten van de 20e eeuw (samen met Elvis Presley, Bob Dylan en Ray Charles). Hij had de bijnaam Godfather of Soul. Hij was lange tijd het boegbeeld van zwart Amerika. Hij werd onbedoeld rolmodel en beïnvloedde direct en indirect allerlei muzikanten zoals Jimmy Hendrix, die zijn compromisloosheid overnam. Mick Jagger en Michael Jackson namen zijn snelle-pasjes over, maar muzikaal en vocaal werden Prince, George Clinton en Sly and the Family Stone duidelijk door hem beïnvloed.

Feitelijk werkt zijn invloed tot de dag van vandaag de dag door: dat hele Pimpin'-fenomeen waar de hiphop op teruggrijpt is een beeld die James Brown neerzette en in films als SuperFly een eigen leven zijn gaan leiden. De meeste 'pimps' deden James Brown na en de rapwereld was al schatplichtig aan James Brown voor het 'lenen' van zijn beats: waardoor een stroming als urban helemaal niet zou kunnen bestaan zonder Brown. Bekende hits van Brown waren onder meer Sex Machine, I Feel Good en Living in America.

Brown was ook te zien in films als Rocky IV, The Blues Brothers, Blues Brothers 2000 en The Tuxedo. Hij is ook te horen op soundtrack van meer dan 100 films.

James Brown kwam ook geregeld in het nieuws door zijn privé- leven. Zo werd hij aangeklaagd voor onder meer mishandeling van z'n vrouw. Hij belandde uiteindelijk 26 maanden achter de tralies in 1989, na urenlang achtervolgt te zijn door de politie. Toen hij nog achter de tralies was bracht de groep L.A. Style de hit uit 'James Brown is Dead'. Merkwaardigerwijs ontdekte Brown toen pas de hiphop en was eerst furieus en omarmde later die stroming en beleefde sindsdien zijn laaste grote comeback.

James Brown, zoals hijzelf zich zelf noemde, 'The hardest working man in showbussiness' was 73 jaar.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.