compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 12 23-3 t/m 29-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > James Brown

James Brown

James Brown: films, nieuws

 

Biografie van James Brown

James Joseph Brown (3 mei 1933) is een van de meest belangrijke mensen in de muziek van de 20e eeuw. Hij had een belangrijke invloed op de evolutie van gospel en rhythm and blues in soul en funk.

Brown werd geboren in Barnwell, South Carolina (VS). Sommige bronnen noemen 1928 als zijn geboortejaar, en Pulaski, Tennessee als zijn geboorteplaats. Hij groeide op in de crisisjaren 30 in Augusta, Georgia. Op 16-jarige leeftijd werd hij veroordeeld voor een gewapende overval. Na drie jaar werd hij op voorspraak van Bobby Byrd vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich niet meer in Augusta zou laten zien, en dat hij een baan zou zoeken. Na een korte sportcarrière in boksen en baseball zocht hij zijn heil in de muziek.

Gedurende zijn carrière heeft hij veel muzikanten beïnvloed. In de jaren 60 werd hij door andere artiesten geïmiteerd. Halverwege de jaren 70 verlieten diverse muzikanten zijn band, en gingen meer de funk kant op, à la George Clinton. In de late jaren 70 en jaren 80 was Brown een inspiratiebron voor rap, breakdance en hiphop en dj's als Grandmaster Flash gebruikten veelvuldig samples van Brown's werk.

James Brown wordt ook wel The Godfather of Soul, Soul Brother Number One en Mr. Dynamite genoemd. Hij is inmiddels voor de vierde keer gehuwd, hij trouwde met zijn huidige vrouw Tommie Rae Hynie in 2002 na het overlijden van zijn derde vrouw Adrienne Rodriguez, met wie hij twaalf jaar getrouwd was geweest. Daarvoor was hij al tweemaal getrouwd geweest, met Deidre Jenkins, en met Velma Warren (1954 - 1969).

Hij overleed op eerste kerstdag 2006 in een ziekenhuis in Atlanta (VS)aan de gevolgen van een zware longontsteking.

James Brown In het nieuws

Film over James Brown

Spike Lee verfilmt leven van Soullegende

1-1-2007 De Amerikaanse regisseur Spike Lee gaat een film maken over de overleden 'Godfather of Soul'. Het project wordt ontwikkeld door producent Brian Grazer, die in 2002 een Oscar won voor A Beautiful Mind.

James Brown overleden

James Brown is Dead

25-12-2006 De zeer dynamische soullegende, inspirator voor de hiphopbeweging en ultieme showman James Brown is vannacht in Atlanta overleden.

Laatste filmnieuws

James Brown Feiten

acteur, musicus, producent
Geboren 3-5-1933, overleden 25-12-2006
James Joseph Brown (3 mei 1933) is een van de meest belangrijke mensen in de muziek van de 20e eeuw. Hij had een belangrijke invloed op de evolutie van gospel en rhythm and blues in soul en funk.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

79 films in Rotterdam deze week

79 films in Rotterdam deze weekVandaag wordt er in Rotterdam maar liefst 129 keer een film vertoond.
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl