compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 49 5-12 t/m 11-12
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Online warenhuis aast op bioscoopketen

Online warenhuis aast op bioscoopketen

17-8-2018 Online warenhuis Amazon heeft zijn zinnen gezet op de kleine filmhuisketen Landmark Theatres. Indien het de online gigant lukt om de keten te kopen, dan verstevigt het zijn positie in het straatbeeld van de VS, als ook in filmland.

Delen op facebook
Amazon is in de running om Landmark Theatres te kopen © 2018 BiosAgenda.nl

Amazon is in de running om Landmark Theatres te kopen © 2018 BiosAgenda.nl

De bioscoopketen Landmark van het duo Mark Cuban en Todd Wagner is weer te koop, nadat een eerdere poging in 2003 mislukte. Het online warenhuis is één van de bieders volgens beursanalisten zoals Bloomberg. Het warenhuis heeft vragen hierover niet beantwoord.

Landmark Theatres startte in 1974 en bestaat uit een kleine 50 theaters, meer dan 250 zalen, op meer dan 25 plekken actief waaronder New York, Chicago, Los Angeles, Philadelphia en San Francisco.

Zichtbaar in het straatbeeld

Waarom Amazon het keten zou willen hebben is nog onduidelijk. De online gigant is al geruime tijd bezig fysieke winkels te openen in de VS. Zo lanceerden zij begin dit jaar de onbemande winkel AmazonGo.

Vorig jaar kochten zij het luxe supermarktketen Whole Foods, waardoor het bedrijf inmiddels ruim 800 winkels bezit, variërend van boekhandels, supermarkten, verse groentenophaalwinkels en pop-up-stores. Vooralsnog is het online warenhuis een kleine speler in het groepje kleinere winkelketens zoals Barnes & Noble, Sears en Macy's. Indien de koop doorgaat dan belandt het bedrijf verrassend in de winkelketen-top-10.

Met 50 blikvangende bioscopen zal het online warenhuis haar aanwezigheid in het straatbeeld van de VS in één klap enorm vergroten. Het lijkt ook te passen in de strategie van Amazon om een verkoper te worden met een sjiekere uitstraling dan zijn concurrenten, daar past een filmhuisketen goed bij.

Van streaming releases naar bioscoop premières

Amazon ging in navolging van Netflix ook series en films produceren en distribueren. Dit doet hun filmdivisie Amazon Studios zeer succesvol, vaak samen met filmhuisstudio LionsGate. Doordat de films ook in de bioscoop te zien zijn, dingen die ook vaak mee naar filmprijzen. Zoals de film "Manchester by the Sea (2016) die vorig jaar twee Oscars, twee, Golden Globes en twee Bafta's won. Films die enkel een online release kennen worden doorgaans geweerd van filmfestivals, tot grote ergernis van concurrent Netflix.

Het bezitten van Landmark Theatres maakt het makkelijker voor Amazon Studios om films in de bioscoop te krijgen en tegelijk hun premiumabonnement meer vorm te geven, met voorkeursbehandeling van houders in de bioscoop.

De Landmark-keten is zo groot dat de release van een film enkel in die bioscopen al rendabel kan zijn. Naar alle waarschijnlijk zullen films en series van Amazon Originals in die bioscopen hun première beleven.

Het verkopende duo Cuban en Wagner bezitten ook Magnolia Pictures, het productiebedrijf 2929 Productions en tv-netwerken AXS TV en HDNet Movies. In april had Cuban al gezegd tegen Hollywood Reporter dat hij zijn tijd zou nemen voor een eventuele verkoop van één van zijn bezittingen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.