compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 04 23-1 t/m 29-1
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Roel Reiné: 'ik draai 100 slates per dag'
Dead in Tombstone Interview

Roel Reiné: 'ik draai 100 slates per dag'

20-9-2013 : Regisseur Roel Reiné werkt al jaren in Hollywood maar is deze maand enkele weken in Nederland. BiosAgenda voelde hem aan de tand over zijn filmstijl en zijn nieuwe plannen.

Delen op facebook
Roel Reine met Danny Trejo op de set (c) Roelreine.com

Roel Reine met Danny Trejo op de set (c) Roelreine.com

Roel Reiné begon zijn carrière als regisseur met het maken van TV-series als Fort Alpha en 12 Steden, 13 Ongelukken. Zijn film The Delivery met Fedja van Huêt leverde hem een Gouden Kalf op. Reiné vertrok echter naar de Verenigde Staten om daar zijn carrière als regisseur voort te zetten.

Roel Reiné is momenteel in Nederland omdat zijn film Dead in Tombstone in première gaat op Film By The Sea, het filmfestival in Vlissingen. Dead in Tombstone is een western met Danny Trejo en Mickey Rourke. Danny Trejo speelt een bandiet die naar de hel gaat. Hij kan echter de duivel, gespeeld door Rourke, overtuigen om terug te keren naar Aarde om zich te wraken op zijn voormalige bandietenbende.

Naast de première van Dead in Tombstone zal Reiné ook een masterclass geven over zijn filmstijl, en zijn vorderingen in zijn carrière.

Roel Reiné (RR): 'Ik probeer elke keer als er een nieuwe film van mij uitkomt probeer ik naar Nederland te komen voor een masterclass. Ik krijg altijd heel veel vragen van filmacademie-studenten over hoe dingen aanpak en hoe ik dingen voor elkaar krijg.'Producers in Hollywood weten Roel Reiné inmiddels te vinden omdat hij er om bekend om in een korte tijd heel veel shots te draaien. Dit zorgt ervoor dat hij voor een relatief laag bedrag een film opneemt.

RR: 'De eerste Death Race werd opgenomen voor 80 miljoen dollar. Ik heb Death Race 2 en 3 opgenomen met een budget van 6,5 miljoen dollar en die films zien er net zo groots en spectaculair uit.'

Het bijzondere van Reiné is niet alleen het tempo en het budget waarmee hij een film opneemt. Hij heeft ook een geheel unieke stijl van filmen ontwikkelt.

RR: 'Ik film met vier camera's tegelijk. Daardoor kun je in korte tijd heel veel shots draaien. Voor Dead in Tombstone heb ik een camera begraven waar paarden overheen springen. Zoiets kost heel veel tijd. Maar terwijl die camera wordt ingegraven sta ik te draaien met die andere drie camera's. Op die manier ben ik heel efficiënt bezig. Amerikaanse regisseurs nemen zo'n twintig slates per dag op. Ik draai zo'n 100 slates per dag.'

Uniek is dat Roel Reiné niet alleen regisseur is van zijn films maar tevens de camera bedient. In Hollywood zijn deze beroepen echter gescheiden door het vakbonden systeem: regisseurs mogen daarom niet filmen en cameramannen mogen niet regisseren. Reiné heeft echter twee slimme manieren gevonden om deze regels te omzeilen

RR: 'Het eerste geheim daarachter is dat ik niet altijd in Amerika draai. Dead in Tombstone is Roemenië gedraaid en daar heb je die vakbonden niet. Als ik een film wel opneem in Amerika dan huur ik een cameraman in en die zitten dan op een stoel op de set. Ik bedien dan de camera. De cameraman doet vervolgens de hele dag niets. Als de vakbonden komen controleren dan zien ze de cameraman op een stoel zitten maar zolang hij wordt betaald wordt dat geaccepteerd. De cameraman krijgt de credits op de aftiteling maar ik bedien de camera.'

De twee reden dat Roel Reiné in Nederland is, is dat hij aan het casten is voor een film over zeevaarder Michiel de Ruyter. Deze film wordt zijn eerste Nederlandse film sinds 2003. Hoewel hij niets wil loslaten over de casting kan hij wel vertellen over wat de film moet gaan worden.

RR: 'Michiel de Ruyter wordt een heel groot episch drama. Het wordt een Nederlandstalig historische film over de laatste dertig jaar van het leven van de Ruyter: over de Engelse oorlogen en het doden van de broertjes De Wit. Alle bekende geschiedenismomenten zitten in de film.

De film is een hele technische film: er zitten 17e-eeuwse zeeslagen aan met 200 schepen. We gaan dat opnemen in Texel. De film gaat zo'n twee- en half uur duren en drie kwartier daarvan bestaat uit zeeslagen. Daarnaast zit er hele hoop politiek drama in. Een dergelijke film is nog nooit gemaakt in Nederland.'

De film over Michiel de Ruyter wordt verwacht in 2015. Dead in Tombstone is nu te koop op DVD, Blu Ray en VOD.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.