compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 15 9-4 t/m 15-4
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Setbezoek 'Razend'
Eye witness report

Setbezoek 'Razend'

Vijfde Carry Slee verfilming wordt een spectaculaire film

BiosAgenda is op bezoek op de filmset van de verfilming van Razend, een bestseller van Carry Slee. We interviewen de hoofdrolspelers, regisseur Dave Schram, we filmen de hele crew als zij bezig zijn een scène op te nemen en krijgen een vooruitblik op de uiteindelijke scène.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Op een vakantiedag in juni van 2011 bezoeken we de filmset van de nieuwe jeugdfilm 'Razend'. Regisseur Dave Schram is net klaar met de mega-productie Sonny Boy (2011) en hij staat alweer op de set van een nieuwe film. Hij filmde al drie eerdere boeken van Carry Slee (Timboektoe in 2007, Radeloos 2008 en Lover of Loser 2009). Eerder produceerde hij de film van zijn vrouw Maria Peters Afblijven (2006). Ook dit is een Carry Slee verfilming.


Regisseur Schram houdt van grote producties. Hij heeft zijn cast samengesteld na een auditie van meer dan 3000 jongeren, een hele school is afgehuurd, honderden leerlingen figureren als leerlingen van deze school en een enorme filmcrew tovert de school tot een echte filmset.
Het is opvallend stil op deze school, de leerlingen fluisteren, hebben allen hun mobieltjes op stil en wachten geduldig om weer in beeld te mogen lopen of een scène voor de 20e keer over te doen. Een paradijs voor elke leraar. Maar ook voor de leerlingen: we herkennen in de knappe wiskundeleraar die over de gang snelt Thijs Römer, gevierd acteur in allerlei jeugdfilms en kinderseries en inmiddels ook bekend als 'de man van Katja Schuurman'. Kortom: we zitten midden in een echte filmproductie.

Waar gaat de film over?


Thijs Römer: Ik speel een leraar die zich probeert te verplaatsten in het denken en de leefwereld van de jongeren. De leerlingen in de film die zeggen "Hij voelt als een van ons". Aan de ene kant gaat de film over een jongen die te maken krijgt met huiselijk geweld en aan de andere kant is er een leerling Roosmarijn, zij is mijn oogappeltje, maar mijn personage zoekt hier te veel de grens op.
In gesprekken met de jonge acteurs werd het mij duidelijk dat dit thema zeker speelt, ze vertelden verhalen waar je steil van achterover slaat.

Ko Zandvliet (speelt 'Sven' in de film): Het is het verhaal van een jongen die mishandelt wordt door zijn vader. Uiteindelijk komt hij er achter waarom zijn vader dit doet.

Mingus Dagelet (speelt 'Bart', beste vriend van 'Sven'): Mijn rol is in de film iets groter dan in het boek: ik zorg een beetje voor de komische noot en lichtvoetigheid in deze film met zware thema's.

Abbey Hoes (speelt 'Roosmarijn', de love interest van 'Sven'): In de film worstel ik ik met de personage van film, is hij wel of niet verliefd op mij?

Dave Schram (regisseert de film): De boeken van Carry Slee behandelen altijd heftige thema's, nu weer. Ondanks het thema van seksuele intimiteit en huiselijk geweld probeer ik toch een film te maken die makkelijk te kijken is, eigenlijk voor iedereen boven de negen.

Hoe komen jullie bij deze film terecht

Ko Zandvliet ik heb niet meegedaan aan de grote casting (zie ook ons artikel Achter de schermen: audities voor Razend), simpelweg omdat ik het niet wist. Maar ik had een klein rolletje in de film Sonny Boy en ik viel kennelijk op bij Dave, want hij belde op en nodigde me uit om auditie te komen doen voor deze film. Ik dacht het zal weer gaan om een klein rolletje, maar toen kreeg ik een telefoontje dat ik gecast was als een van de hoofdrolspelers.
Dit is dus mijn eerste grote filmrol. Ik heb wel ervaring op toneel. Ik deed mee aan 'Vis-a-Vis', een locatietheater stuk. Mijn ouders hebben beiden bij Dogtroep gezeten (bekendste Nederlandse op-locatie-theatergroep), dus ben ik een beetje er in gerold.

Dave Schram: Er zijn grote auditiedagen geweest in een school in Amstelveen er zijn drie of vierduizend jongeren voor de camera geweest en ik heb ze allemaal bekeken en de beste heb ik uitgekozen. Uiteindelijk doen er zo'n beetje 12 van deze jongeren mee aan deze film.

Thijs Römer: Ik ken Dave Schram de regisseur heel goed. We hebben over de film gesproken en toen ik begreep wat hij wilde gaan doen, werd ik zeer gemotiveerd om mee te doen.
Ik ken Dave als producent, maar we kijken ook vaak voetbal samen, dat schept ook een band.

De opnames

Wat opvalt, is dat bij een eenvoudig ogende scène van twee jongeren die een gesprek hebben op de gang, er achter de schermen wel meer dan 50 man aan de slag zijn. Je ziet techneuten rondrennen met enorme lampen, geluidsmensen die rollators vol met geluidsapparatuur voortduwen, een enorme camera en enorm veel mensen die moeten regelen wanneer wie in beeld komt, drie dames van de make-up, enorme krachtstroomkabels over de vloer en heel veel regelaars.

Mingus Dagelet: Ik speel dus een free-runner, maar ik ben zelf natuurlijk geen free-runner. Ik heb een capoeira achtergrond en ik probeer de meeste scènes zelf te doen, maar als het echt heftig wordt dan komt er een speciale stuntman. Heel bevreemdend om iemand met exact dezelfde kleren te zien rondlopen, de actie-scènes zien er daarom authentiek uit.

Het scenario van 'Razend' is geschreven door Dick van de Heuvel in samenwerking met Maria Peters (Kruimeltje, Pietje Bell 1 & 2, Afblijven, Sonny Boy). De film wordt geproduceerd door Shooting Star Filmcompany en zal vanaf 13 oktober in de bioscoop te zien zijn.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.