compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 21 23-5 t/m 29-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > The Sheep Thief
Short of the Week

The Sheep Thief

Zeer binnenkort gaat de docu Diego Maradona van Asif Kapadia in première in Nederland. Kapadia is bekend van zijn docu's Amy en Senna. Maar hij is ooit begonnen met speelfilms. In 1997 maakte hij de korte prijswinnende speelfilm The Sheep Thief.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Elke maandag kiest de redactie een korte film van de week. De film van deze week The Sheep Thief (1997) gaat over een schapendief die betrapt en gebrandmerkt wordt, hoe moet hij nu verder. De film sleepte maar liefst 3 belangrijke filmprijzen in de wacht.

Asif Kapadia debuteerde op het internationale filmfirmament met de lange speelfilm — die zich ook in India afspeelt — The Warrior (2001). Voor de hoofdrol had Kapadia de toen relatief onbekende Irrfan Khan gecast, die later in het Westen bekend wordt met Slumdog Millionaire (2008), Life of Pi (2012), The Lunchbox (2013), Jurassic World (2015) en Inferno (2016). Het was een prijswinnend debuut over een huurmoordenaar die stopt, maar daardoor ruzie krijgt met zijn vroegere opdrachtgever.

Daarna volgden twee speelfilms tot dat Kapadia met Senna (2011) zijn naam vestigde als documentairemaker. Zijn inmiddels onmiskenbare stijl — met een enorme hoeveelheid archiefmateriaal, een goed oog voor detail en een fascinatie voor een gevallen held — zorgde voor een commerciële hit, de meest succesvolle Britse documentaire ooit. Hierna volgde wederom een docu-hit Amy (2015), die zelfs een Oscar won.

De short The Sheep Thief geeft een vroege glimp van zijn toekomstige stijl: een 'gevallen held' met bijna magisch krachten, een held die balanceert op de grens van het toelaatbare.

De film bevat aan het begin enkele grafisch heftige scènes, daarna zien we een soort van emotionele reis die de hoofdpersonage maakt. The Sheep Thief is een krachtig magisch realistisch verhaal dat onderzoekt hoe ervaring identiteit vormt en of individuen ooit kunnen veranderen en verlossing kunnen vinden.

De film The Sheep Thief is de afstudeerfilm van Asif Kapadia aan het Royal College of Art, waarin de regisseur laat zien dat hij de cinematografische stijl bijna perfect beheerst en dit mooi weet te paren met schitterende locaties in Rajasthan. (Het verhaal gaat dat Kapadia de apparatuur van school leende, maar zonder toestemming afreisde naar India).

Zijn nieuwste film — wederom een docu-hit — Diego Maradona (2019) is vanaf 7 augustus te zien in de bioscoop.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.