compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 19 13-5 t/m 19-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > TheInterview: The Princess and the Frog
Interview

TheInterview: The Princess and the Frog

Een gesprek met de regisseurs en schrijvers

Biosagenda.nl kreeg de gelegenheid om vragen te stellen aan John Musker & Ron Clements, de schrijvers en regisseurs van The Princess and the Frog. Via een chatsessie kregen we unieke beelden achter de schermen te zien en ondertussen beantwoordden Musker & Clements alle vragen die werden gesteld.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

John Musker & Ron Clements werken al jaren samen aan animatiefilms zoals The Great Mouse Detective, The Little Mermaid, Aladdin, Hercules en Treasure Planet.

The Princess and the Frog is een bewerking ban het sprookje the Frog Prince. De film die zich in New Orleans afspeelt, draait om Tiana, een serveerster die droomt van haar eigen restaurant. De andere hoofdfiguur is Prins Naveen, die per ongeluk verandert in een kikker. Als Tiana de kikker kust verandert de kikker niet in een prins maar wordt Tiana zelf ook een kikker.

John Lasseter, die in 2006 hoofd animatie van Disney werd, had het idee om een animatiefilm in New Orleans te laten afspelen. Lasseter was een groot liefhebber van deze stad en zijn cultuur en vroeg Clements en Musker om een idee. Zij kwamen met het idee om the Frog Prince te bewerken het af te laten spelen in New Orleans. Daarvoor namen ze als basis het boek “The Frog Princess' van E.D. Baker. Dit is op zijn beurt weer een bewerking van het originele sprookje van de gebroeders Grimm.

Clements & Musker zijn voor research doeleinden een paar keer naar New Orleans gereisd. Daar kwamen ze op ideeën voor personages als Mamie Odie, Ray de vuurvlieg en het idee om voodoo onderdeel te maken van het verhaal. In New Orleans is ook de beslissing genomen om Tiana Afrikaans-Amerikaans te maken. Deze beslissing kreeg veel positieve reacties van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. 'Afrikaans-Amerikaanse moeders vinden het leuk dat ze hun dochter mee kunnen naar een film waar de hoofdfiguur op hen lijkt', aldus John Musker.

Wat misschien wel het meest opvalt aan de film is dat de film op de klassieke manier is gemaakt. Dat betekent dat de film met de hand is getekend en er geen CGI en 3D effecten zijn gebruikt. Dit lijkt een stijlbreuk met het huidige gebruik van moderne technieken maar volgens John Musker was het geen reactie op deze ontwikkeling. 'We houden erg van hand getekende films maar we vinden CGI films ook leuk. Toen we dit verhaal verzonnen, dachten we dat het ideaal zou zijn voor de warmte en expressiviteit van hand getekende animatie.'

Voor deze film moest Disney opnieuw zijn afdeling voor handgetekende animatie weer opzetten. Daarvoor zijn mensen die eerder weg waren gegaan bij Disney opnieuw ingehuurd. Het team van The Princess and the Frog was dan ook een mix van de oude en jonge garde. Dit had een positief effect op de groepsdynamiek. 'Een van de beste manieren om animatie te leren is om de oude garde en de jonge garde bij elkaar te zetten. De veteranen leren de nieuwkomers de technieken. De nieuwkomers brengen weer enthousiasme en energie mee die de tekeningen tot leven brengen.'

De film komt nu ook uit op DVD en Blu-Ray. Liefhebbers van animatie krijgen bij de Blu Ray versie een leuke extra. Ron Clements: 'Op de Blu-Ray versie staat de gehele film in een ruwe potlood versie. Hier is goed te zien hoe een film als deze zich ontwikkelt van begin tot eind'.

Clements en Musker wisten ons ook nog te vertellen dat Disney bezig is met meer films met deze oude technieken. Zo is Disney vrij ver in de ontwikkeling van een nieuwe Winnie de Pooh film. Ook zijn Clements en Musker zelf bezig aan een nieuw project maar daar konden ze nu nog weinig over zeggen.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.