compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 2-12 t/m 8-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > James Hetfield

James Hetfield

James Hetfield: films

 

Biografie van James Hetfield

James Alan Hetfield is een van de oprichters, de frontman, de belangrijkste tekstschrijver en gitarist van de Amerikaanse thrash/heavy metal-band Metallica.

Hetfield werd geboren in Californie als zoon van een vrachtwagenchauffeur en een operettezangeres. James' ouders waren erg devoot in hun geloof en het leven van Hetfield draaide in zijn eerste jaren dan ook sterk om de Christelijke religie.

Zijn moeder stierf op jonge leeftijd aan kanker. Zij weigerde medicijnen vanwege haar geloof. Door haar vroege dood had James Hetfield veel moeite met het geloof: het zijn terugkerende thema's in Metallica-nummers als 'Mama Said', 'Dyers Eve' en 'The God That Failed'. Ook Hetfields vader zou later aan kanker overlijden.

Hetfield kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Op zijn negende begon hij met pianolessen, maar via het drumstel van zijn broer kwam hij op zijn veertiende uit bij de gitaar. Zijn belangrijkste invloed was in die jaren de band Aerosmith, maar ook Black Sabbath, de Beatles, Queen, Led Zeppelin en Thin Lizzy inspireerden hem.

Hetfield begon zijn eerste band, Obsession, in zijn jonge tienerjaren. Na de dood van zijn moeder moest het gezin Hetfield echter verhuizen en op zijn nieuwe school in Brea ontmoette James drummer Jim Mulligan en gitarist Hugh Tanner. Hetfield zette met hen een nieuwe band op die de naam Phantom Lord meekreeg.

De band bleef bestaan tot het afstuderen van de leden, waarna James Hetfield terugverhuisde naar Downey. Hier vormde hij opnieuw een groep, Leather Charm, met McGovney als basgitarist en Tanner en Mulligan als gitarist en drummer. Leather Charm speelde veel covers en trad af en toe op tijdens feestjes, maar viel al snel uiteen.

Hugh Tanner introduceerde Hetfield uiteindelijk bij Lars Ulrich, wat leidde tot het ontstaan van Metallica. In het begin had Hetfield geen ambities om de leadzanger te worden van een nieuwe band en de groep experimenteerde met verschillende opstellingen.

Tussen 1981 en 1983 leidde de houding van een ander lid van de band, leadgitarist Dave Mustaine, tot flinke conflicten. Hetfield en Ulrich besloten hem uit de groep te zetten vanwege zijn alcoholprobleem en ze wisten nog dezelfde dag leadgitarist Kirk Hammett aan te trekken. De basis voor het grote Metallica was gelegd. Dave Mustaine zou uiteindelijk de thrashmetal band Megadeth opzetten.

Tijdens de gehele Metallica-periode schreven Hetfield en Ulrich samen de nummers en melodieen. James nam alle rhythm tracks, harmony tracks, en af en toe een solo op.

James Hetfield en de andere bandleden hadden flinke problemen met alcohol. Hun reusachtige bierconsumptie tijdens optredens leverde hen dan ook de bijnaam 'Alcoholica' op. Tijdens de opnames van het album 'St. Anger' liet Hetfield zich opnemen in een afkickkliniek. Hij verbleef twee maanden in de kliniek en bracht vervolgens zeven maanden door met zijn familie. Daarna trok Hetfield weer terug naar de band. De film "Some Kind of Monster" is een documentaire over deze roerige periode in het leven van Hetfield en Metallica.

James Hetfield trouwde in 1997 met zijn vrouw Francesca. Het stel heeft drie kinderen: dochter Cali Tee (13 juni 1998), zoon Castor Virgil (18 mei 2000) en dochter Marcella Francesca (17 januari 2002).

Trivia over James Hetfield

James Hetfield heeft al heel wat ongelukken gehad die ervoor zorgden dat hij een tijdje geen gitaar kon spelen tijdens optredens. Het bekendst is het ongeluk met een vuurshow tijdens de Guns N' Roses / Metallica tour in 1992, waarbij Hetfield zelf in brand stond. Maar Hetfield kreeg ook veel skateboardongelukken.
Laatste filmnieuws

James Hetfield Feiten

acteur, musicus
Geboren 3-8-1963
James Hetfield is een van de oprichters, de frontman, de belangrijkste tekstschrijver en gitarist van de Amerikaanse thrash/heavy metal-band Metallica.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

46 films in Groningen deze week

46 films in Groningen deze week46 films zijn te zien in Groningen deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl