compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 14 8-4 t/m 14-4
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola: films, nieuws

 

Biografie van Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola werd in 1939 in Detroit geboren, maar groeide op in een voorstad van New York in een creatieve Italiaans-Amerikaanse familie. Zijn vader was componist en musicus Carmine Coppola. Zijn moeder is actrice geweest. Coppola haalde zijn diploma in drama en specialiseerde zich verder op het gebied van geluidsman, dialoog regisseur, assistent regisseur en uiteindelijk regisseur van 'Dementia 13'(1963). Vervolgens schreef hij de scripts voor verschillende televisieserie en uiteindelijk voor Patton, waarvoor hij de Best Adapted Screenplay Academy Award won.

In 1969 stichtte hij samen met regisseur en producer George Lucas het onafhankelijke filmproductiebedrijf American Zoetrope in San Francisco. Hun eerste project was 'TH 1138', geproduceerd door Coppola en geregisseerd door Lucas.

In 1971 werd Coppola's The Godfather een van de beste films en bracht hem een Oscar op. Zijn volgende film was The Conversation (1974), waarvoor hij de Gouden Palm in Cannes won. In hetzelfde jaar kwam The Godfather: Part II uit, waarmee hij zes Oscars binnen sleepte voor zijn werk als producer, regisseur en schrijver. Vervolgens maakte Coppola zijn meest ambitieuze film, Apocalypse Now over de oorlog in Vietnam, geïnspireerd door Joseph Conrad's 'Heart of Darkness'. Apocalypse Now won een Gouden Palm en twee Academy Awards. In 1990 maakte Coppola The Godfather: Part III, deze film kreeg iets minder positieve kritieken als de twee voorgaande films, maar was eveneens een box office succes. Hij regisseerde in de jaren negentig verder nog Bram Stoker's Dracula en produceerde Mary Shelley's Frankenstein.
Zijn laatst verschenen film was Youth Without Youth in 2007. Coppola wil zijn eigen films produceren om de invloed van de marketing te ontlopen.

Trivia over Francis Ford Coppola

Acteurs die vaak in Coppola's films spelen zijn Robert Duvall, Nicolas Cage, Diane Keaton, Matt Dillon en Laurence Fishburne.

Coppola is mede-eigenaar van een restaurant in San Francisco, samen met acteurs Robert De Niro en Robin Williams.

Hij vindt zelf 'The Rain People', The Conversation, Apocalypse Now, Rumble Fish en Youth Without Youth zijn beste films.

Francis Ford Coppola In het nieuws

Opnieuw solidair worden

Interview met de gelauwerde broers Dardenne

18-6-2014 Donderdag komt de film Deux jours, une nuit uit, de nieuwe film van Jean-Pierre Dardenne en Luc Dardenne. De meervoudig Gouden Palm winners waren in Amsterdam en BiosAgenda ging met hen in gesprek.

Westerling-film heeft nieuwe regisseur

22-8-2012 Afgelopen weekend was in de Volkskrant te lezen dat de film over KNIL-commandant Raymond Westerling een nieuwe regisseur heeft. Martin Koolhoven is vervangen door Pieter Kuijpers.

In gesprek met Gary Nadeau

19-3-2012 De winnaar van de Biosagenda.nl / Go Short Online Award is dit jaar Pizza Verdi van Gary Nadeau. Een mooi moment om hem eens aan de tand te voelen over zijn film en zijn carrière.

'Godfather sequels waren niet nodig'

22-11-2011 Francis Ford Coppola heeft in een interview gezegd dat hij spijt heeft van de twee sequels die hij heeft gemaakt van The Godfather.

Loren en Bocelli openen filmfestival Rome

Jong filmfestival toont 140 films

19-10-2007 Veel Italiaanse en internationale sterren bewandelden gisteren de rode loper in Rome, waar de tweede editie van het filmfestival van start ging. Het jonge festival heeft zicht in korte tijd tussen de belangrijkste festivals in de wereld weten te scharen.

Laatste filmnieuws

Francis Ford Coppola Feiten

acteur, musicus, producent, regisseur, scenarioschrijver, stemacteur
Geboren 7-4-1939
Coppola komt uit een creatieve, muzikale familie. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met zijn Godfather trilogie en Vietnam epos Apocalypse Now. Hij heeft veel samengewerkt met collega-regisseur en -producer George Lucas.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+