compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 02 14-1 t/m 20-1
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor: films, nieuws

 

Biografie van Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor werd geboren in Hampstead, Londen als tweede kind van Francis Lenn Taylor en Sara Viola Warmbrodt. Taylor werd geboren met zowel een Brits als een Amerikaans paspoort. Haar ouders kwamen oorspronkelijk uit Arkansas City in Kansas. Haar vader was een kunsthandelaar, haar moeder een actrice die stopte met werken toen ze in 1926 in New York in het huwelijk trad.

Op de leeftijd van drie, kreeg Elizabeth Taylor haar eerste ballet-lessen. Nadat Groot-Brittannië betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog, besloten haar ouders terug te keren naar de Verenigde Staten. Het gezin vestigde zich in Los Angeles, waar de moeder van Elizabeth Taylor familie had wonen.

Toen Elizabeth Taylor negen jaar oud was, debuteerde ze op het witte doek. Universal Studios verlengde haar contract niet en Elizabeth Taylor stapte over naar Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Haar eerste film bij deze studio was Lassie Come Home uit 1943. Door deze film vestigde de jonge Elizabeth Taylor de aandacht op zichzelf en ze kon in meerdere films spelen.

In 1944 speelde ze voor het eerst een hoofdrol in de film National Velvet. In deze film speelde Taylor een meisje dat een paard traint. De film werd een groot succes en bracht meer dan 4 miljoen dollar op. Elizabeth Taylor kreeg een lange-termijn contract aangeboden. Naast het acteren volgde ze onderwijs en studeerde ze aan de University High School in Los Angeles. In 1950 haalde ze haar diploma.

Elizabeth Taylor won tweemaal een Academy Award voor de beste vrouwelijke hoofdrol: in 1960 voor BUtterfield 8 en in 1966 voor Who's Afraid of Virginia Woolf. Verder was ze driemaal genomineerd (in 1957, 1958 en 1959). In 1963 werd ze de best betaalde actrice ooit tot die tijd, toen ze een contract tekende om Cleopatra te spelen in de gelijknamige film. Ze ontving hiervoor 1 miljoen dollard. Tijdens de opnames van deze film ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Richard Burton, die Mark Antony speelde.

Naast films speelde Elizabeth Taylor ook in een aantal televisieseries en op het podium. Ze heeft twee parfum-lijnen geïntroduceerd, die samen naar schatting 200 miljoen dollar per jaar omzet genereren. Taylor heeft veel tijd en energie gestoken in liefdadigheid, vooral met betrekking tot Aids. Na de dood van haar vriend Rock Hudson hielp ze met het oprichten van de American Foundation for AIDS Research (amfAR). Naar schatting verzamelde ze in 1999 50 miljoen dollar voor de bestrijding van AIDS.

Elizabeth Taylor is naast haar acteerprestaties vooral bekend vanwege het feit dat ze acht keer getrouwd is geweest met in totaal zeven mannen. Uit het huwelijk met Michael Wilding heeft Elizabeth Taylor twee zonen, uit het huwelijk met Mike Todd één dochter. Met Richard Burton had Elizabeth Taylor een dochter geadopteerd, die na de tweede scheiding door Richard Burton is geadopteerd.

Elizabeth Taylor In het nieuws

Lindsay Lohan als Elizabeth Taylor.

Helena Bonham-Carter speelt Eizabeth Taylor

13-2-2013 Helena Bonham Carter kan weer een rol toevoegen aan haar lijstje: ze gaat Elizabeth Taylor vertolken in een nieuwe biopic.

Elizabeth Taylor (79) overleden

Een van de grootste actrices overlijdt aan hartfalen

23-3-2011 Actrice Elizabeth Taylor is overleden. De actrice, die 79 is geworden, werd bekend met films als Who's Afraid of Virginia Woolf uit 1967. Ook stond ze bekend om het feit dat ze acht keer is getrouwd.

Soderbergh verfilmt Cleopatra in 3D

Catherine Zeta-Jones en Hugh Jackman in gesprek voor hoofdrollen

24-10-2008 Steven Soderbergh, de man achter Ocean's Eleven en het Oscarwinnende Traffic, heeft zijn zinnen gezet op Cleopatra. Variety meldt dat de regisseur een 3D live-action rock 'n roll musical op het witte doek wil brengen.

Laatste filmnieuws

Elizabeth Taylor Feiten

acteur, scenarioschrijver
Geboren 27-2-1932
Elizabeth Rosemond Taylor (27 februari 1932) is een Amerikaanse (van oorsprong Britse) actrice. Ze is vooral bekend van de films Cleopatra en National Velvet.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+