compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 42 21-10 t/m 27-10
Film van de week!
MENU

The Great Dictator

****1/2
Waardering: 4.3/5
Mogelijk schadelijk tot 12 jaarGeweldDiscriminatie

Pitch

Een joodse kapper komt met geheugenverlies in het ziekenhuis terecht. Wanneer hij terugkeert naar huis ontdekt hij dat er heel wat dingen veranderd zijn. Tomania wordt geregeerd door dictator Adenoid Hynkel, die samen met zijn companen Garbitsch, Herring en Napolini een schrikbewind voert en het daarbij vooral op joden gemunt heeft. Door een stom toeval wordt echter de dictator opgepakt en de kapper per ongeluk aanzien voor Hynkel...
Delen op facebook
The Great Dictator
Nederlandse première: 14-10-2021
Verenigde Staten, 1940, 125 min,

The Great Dictator trailer en bijzonderheden

De laatste film van Chaplin waarin hij zijn 'tramp'-snorretje draagt.
De eindspeech - nadat de kapper voor Hynkel wordt aangezien - is nog altijd indrukwekkend, en Chaplin werd bij het uitbreken van W.O. II gevraagd deze speech nogmaals op BBC-radio te houden, om het volk moed in te spreken.

Trailer van The Great DictatorBekijk de trailer en de beste filmstills van de film The Great Dictatorhttps://i1.ytimg.com/vi/5vWXRVGvBso/hqdefault.jpg2021-10-15
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

Charles Chaplin (1889-1977) regisseerde in totaal zo'n 70 films. Tot de meest gewaardeerde behoren: City Lights (1931), Modern Times (1936), The Gold Rush (1925), The Kid (1921) en "Easy Street" (1917).

The Great Dictator - Bioscopen, Tijden & Tickets

The Great Dictator in de bioscoop

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.


Synopsis distributeur

Een joodse kapper komt na twintig jaar thuis en treft zijn vervallen kapsalon aan besmeurd met haatdragende graffiti: het werk van een tiranniek regime onder leiding van xenofobe dictator Hynkel. The Great Dictator is een visionaire satire die zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Chaplin speelt zelf twee rollen in de film: die van een joodse kapper en die van de dictator. Dit is de eerste film waarin Chaplin spreekt. Alhoewel Chaplin al eind jaren 30 aan de film werkte verscheen hij uiteindelijk pas in 1940. In eerste instantie werd de film in de VS niet goed ontvangen en sprak de toenmalige regering zelfs van een aanval op "een staatshoofd van een bevriend land".

Productiemaatschappij: Charles Chaplin Productions, United Artists

Cast & Regisseur

Charles Chaplin

Adenoid Hynkel (Dictator of Tomania)/A Jewish Barber
Henry Daniell

Garbitsch
Billy Gilbert (I)

Field Marshal Herring
Grace Hayle

Madame Napaloni