compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 23-11 t/m 29-11
Film van de week!
MENU

White Riot

***1/20
Waardering: 3.8/5
Mogelijk schadelijk tot 6 jaarGeweldGrof taalgebruik

Pitch van White Riot

Delen op facebook
White Riot
Nederlandse première: 17-9-2020
Verenigd Koninkrijk, 2019, 80 min,

In White Riot wordt in 1976 Rock Against Racism opgericht als tegenkracht tegen het oprukkende racisme van National Front en het bon-ton worden van racistische uitspraken bij mainstream popmuzikanten, zoals Eric Clapton en David Bowie. De RAR wil een anti-racisme-mars organiseren en tot ieders verbazing komen er meer mensen af op de mars en het concert in Victoria Park met The Clash en andere punk-bands dan verwacht. Middels interviews en archiefmateriaal wordt de stemming uit die tijd gereconstrueerd.

Bekijk bij:

CinememberAmazon Prime Video

White Riot trailer en bijzonderheden

De film borduurt voort op de korte documentaire "White Riot: London" (2017) van Rubika Shah.

Bijzondere aandacht krijgt de eerste officiële samenwerking van punk- en reggaemuzikanten, die de periode daarvoor al vaker podia samen deelden. De film over een startende reggae-muzikant The Harder They Come (1972) was al een cult-hit bij de jeugdige reggae- en punkliefhebbers. Punkfilmer en promotor van het eerste uur Don Letts zag er met zijn dreadlocks eerder uit als reggae-aanhanger dan een punker. Het is daarom verfrissend dat Letts — bekend als de videomaker van The Clash — zelf niet in deze documentaire aan het woord komt.

Trailer van White RiotBekijk de trailer en de beste filmstills van de film White Riothttps://i1.ytimg.com/vi/ao_cm7mSj2c/hqdefault.jpg2020-09-16
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

Regisseur Rubika Shah is ook bekend van de korte documentaire "Let's Dance: Bowie Down Under" (2015).
Red Saunders is fotograaf en oprichter van Rock Against Racism.
Dennis Bovell produceerde maakte eerst naam als producer van de iconische vrouwen punkband The Slits, later produceerde hij vele Britse pop acts als The Thompson Twins, Alpha Blondy, Bananarama, The Pop Group, en Madness.
Mykaell Riley was zanger van Steel Pulse en werd later bekend van zijn project Reggae Philharmonic Orchestra.

White Riot - Bioscopen, Tijden & Tickets

White Riot in de bioscoop

De bioscoopprogramma's in Nederland lopen van donderdag tot en met woensdag. De programma's van de nieuwe speelweek worden uiterlijk dinsdag bekend gemaakt.

Wil je White Riot zien? Koop of huur de film hier:


Cinemember Amazon Prime Video

1976 de National Front organiseert steeds anti-immigranten-marsen in England en het racisme lijkt ook in de popmuziek opmars te maken: punkers en reggae muzikanten verenigen zich in Rock Against Racism.Meer films online, op DVD / BR


Disney+

Amazon Prime Video

Films en seriesFilms en series

Synopsis distributeur

Opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren.

Opwindende, verbijsterende en bijzonder inspirerende film over hoe eind jaren ‘70 een groepje muziekliefhebbers samen met The Clash en andere top-punk bands de grootse antiracismebeweging van Groot-Brittannië creëren.
Het zijn huiveringwekkende beelden; aanhangers van het National Front, getooid met nazisymbolen, die massaal door de straten marcheren. Eric Clapton en Rod Stewart die hiervoor hun steun uitspreken. Een jonge David Bowie die zegt dat ‘Britain’ toe is aan een fascistische leider. Het zijn deze uitspraken die de trigger zijn voor een groepje bevriende kunstenaars en muzikanten om een tegenbeweging te beginnen. Vanuit een drukkerij verspreiden ze vlugschriften en organiseren ze concerten. Wat begint als een vrij obscuur en lokaal initiatief, groeit uit tot een nationale beweging die enorme demonstraties en concerten van de grond krijgt.
Het is een film vol energie en waar je energie van krijgt. De muziek is glorieus, The Clash, Sham 69, x-Ray Spex, Tom Robinson, maar ook de maar kort bestaande Aziatische punkband Alien Kulture dragen de Rock Against Racism beweging. De titel White Riot verwijst naar de eerste single van The Clash. In de film staat het symbool voor hoe muziek de wereld verandert. Rubika Shah, bekend van eerdere documentaires over David Bowie en Spike Lee, gaf de film prachtig vorm in de stijl van de fanzines van toen. Een meeslepende terugblik op een fascinerende tijd, verbijsterend in hoe actueel de film voelt en bijzonder inspirerend. Het is Woodstock meets the March on Washington, in Engelse punkstijl.

Productiemaatschappij: Smoking Bear Productions