compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 27 2-7 t/m 8-7
Film van de week!
MENU
Home > Films > La Pianiste > Meningen
La Pianiste

Meningen over de film La Pianiste

Mogelijk schadelijk tot 16 jaarSeks
Benoit Magimel en Isabelle Huppert (Erika Kohut) in La Pianiste

Recensies van La Pianiste

Geef ook je mening over La Pianiste

4 Meningen over La Pianiste

aristotelos
aristotelos
1-11-2001

"Destructieve vrouw"
Gezien in: NatLab, Eindhoven d.d. 12-9-2001

De lerares piano heeft macht over haar leerlingen, maar thuis heeft haar moeder de macht. Haar moeder controleerd haar volledig wat ze doet. Terwijl ze een volwasse vrouw is. De pianiste is hevig gefrustreerd en jaloers, ze weet niet wat ze met haar zelf aan moet en heeft bizarre gewoontes. Ze maakt haar eigen leven helemaal kapot, zowel letterlijk als figuurlijk. De senes zijn soms erg grof, maar wel mooi opgenomen. Eenvoudig en mooi!

Waardering:  ****0

Gudo
Gudo
4-10-2001

"Provocerend meesterwerk"
Gezien in: Koninklijke Schouwburg, Den Haag d.d. 12-9-2001

Na het wat afstandelijke "Code Inconnu" weet regisseur Haneke de kijker weer hard te raken met deze akelige, maar zeer fascinerende film. Huppert is grandioos als de complexe pianolerares die een masochistisch spel begint met haar tegenspeler. De Gouden Palm voor haar prestatie is geheel terecht. Een film die in je hoofd blijft zeuren, vanwege enkele keiharde scenes. U bent gewaarschuwd!

Waardering:  ****1/2

30-8-2001

"La Pianiste"
Gezien in: Cinecitta, Tilburg d.d. 28-8-2001

Net een half jaar geleden mogen genieten van Code Inconnu, en nu alweer een prachtige film van Haneke! Wat een geluk.
La Pianiste is wel een stuk eenvoudiger, maar zeer sterk. Mooi verhaal (zie hiervoor de pitch & stukje van Vergruizer x), beklemmend, grappig en gruwelijk. Er wordt buitengewoon goed gespeeld, het is zeer 'echt'. Behalve als de tante (die gelukkig niet zo veel tekst heeft) begint te praten: zij zegt iets heel anders dan wat je hoort. Een schoonheidsfoutje.
Nog een schoonheidsfoutje is dat de karakterontwikkeling op een gegeven moment wel erg snel gaat. Voor het omklappen van de machtsverhouding in de relatie had wel iets meer tijd uitgetrokken kunnen worden. Maar goed, het prikkelt wel om ook nog het boek te gaan lezen.

Niet iedereen in de zaal kon deze film waarderen, maar de reactie van deze mensen maakte het nog grappiger (er zaten drie meisjes achter me die echt geschokt waren 'nee, dit KAN niet!!', 'Kom, we gaan. Nee, nu gaan we echt.' Maar ze bleven toch zitten, om te kunnen concluderen dat deze film helemaal nergens over ging. Leuk.)

Waardering:  ****1/2

vergruizer3
vergruizer3
29-8-2001

"Pianisten blijken smerige lui te zijn of Puberty at 50"
Gezien in: Cinecitta, Tilburg d.d. 28-8-2001

Jippie een frans-duits-oostenrijkse coproduktie!
Een pianolerares op het conservatorium in Wenen raakt met haar 50 jaar maar niet in de pubertijd. Haar moeder is ernstig de baas over haar en controleert te pas en te onpas haar gangen. Ondertussen snauwt zij haar leerlingen af en bezoekt lustig de kabines van de lokale sexshop alwaar zij aan haar gerief komt door het kijken naar pornofilms terwijl ze aan de kwakjes van mannen ruikt die voor haar in het hokje hebben gezeten. Thuis kerft ze met een scheermesje in haar geslachts orgaan, waarschijnlijk om zweren tgv. van soa's opgelopen door het kwakje sniften weg te snijden.
Een van haar leerlingen ziet haar wel zitten en zij begint hem te tiraniseren. Als hij maar niet opgeeft schrijft ze hem een brief waarin ze vertelt dat HIJ vanaf nu de baas is, met het verzoek haar te pas en te onpas te vernederen, te slaan, vast te binden....zijn bruine oog op haar mond drukken.... Je kunt het zo geschift niet bedenken of ze wil het. Ondertussen beschadigt ze nog wat pianohanden van haar andere leerlingen.
Als het onderwerp van haar obsessie uiteindelijk vol walging akkoord gaat met haar perverse wensen en er eens goed op los ramt ontdekt ze dat ze toch liever niet geslagen en vernederd wordt. Maar aangezien ze in haar brief geschreven had dat hij vooral door moest gaan als zij smeekte om te stoppen gaat hij vrolijk verder, wraak nemend omdat zij moest braken van de lucht van zijn apparaat.
De volgende dag neemt ze een mes mee met de bedoeling om de klootzak lek te steken maar aangezien hij met zijn hele familie langs komt krijgt ze daar geen kans voor en steekt het mes dan maar in haar eigen lijf en wandelt rustig bloedend naar buiten de nacht in.
Deze film heeft belachelijk veel prijzen gewonnen in Cannes waarmee weer duidelijk wordt dat de fransen een ziek volkje zijn...
Ik heb erg veel lol gehad bij deze film en vaak gelachen, hoewel ik de indruk kreeg dat dat nou niet de bedoeling was...
Weten mensen dan nog steeds niet dat ze NIET bij de vergruizers in de buurt moeten gaan zitten als ze ZONDER ons commentaar van de film willen genieten?

Waardering:  ***1/20


Cast & Regisseur

Isabelle Huppert
Isabelle Huppert
Erika Kohut
Susanne Lothar
Susanne Lothar
Mrs. Schober
Annie Girardot
Annie Girardot
The Mother
Udo Samel
Udo Samel
Dr. Blonskij
Anna Sigalevitch
Anna Sigalevitch
Anna Schober
La Pianiste poster