compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > 'Fris, gewaagd en slim'
Unfriended Recensie
****0
Waardering 4/5

'Fris, gewaagd en slim'

3-6-2015 Normaal gesproken houden geesten in films zich op in oude huizen, maar in Unfriended krijgen de geesten een technologische upgrade. Unfriended is de nieuwste low-budget horrorfilm van de producent van Paranormal Activity. Het is een zeer onderhoudende film die ook nog eens thema's behandelt als internet-pesten en het effect van de technologie op relaties.

Delen op facebook
'Fris, gewaagd en slim'

'Fris, gewaagd en slim'

Laura Barns werd via internet gepest nadat er een video verscheen waarin ze zeer dronken werd vernederd. Een jaar na haar zelfmoord lijkt het erop dat haar geest is teruggekeerd en zich ophoudt in de social media accounts van haar vrienden. Ze zoekt wraak door hun geheimen te onthullen. Daarnaast zet ze de vrienden tegen elkaar op met steeds gruwelijkere gevolgen.

De Georgisch-Russische Levan Gabriadze regisseert met veel zwier en vaardigheden waarbij hij laat zien dat hij weet hoe jonge mensen moderne technologie gebruiken. Unfriended is een spannende, en soms bloederige thriller die een kijkje geeft in de negatieve kanten van het delen van je leven op internet. De film gebruikt een nieuwe manier van filmmaken door de gehele film af te laten spelen als een stream van Blaire's laptopscherm. Zij en haar vrienden hebben een groepschat via Skype, stuurt berichten naar haar vriend via iMessage en tegelijkertijd heeft ze Facebook, Instagram, Spotify en een Teen Wolf-fansite open staan. Ook zien we hoe ze een Saterday Night Live aflevering downloadt via BitTorrent. Tot nu toe niets aan de hand. Terwijl Blaire en haar vrienden over concertkaartjes en huiswerk praten zien ze dat er een mysterieuze zesde persoon bij is gekomen. Is het een bug? Een hacker? Als ze ieder Facebook-berichten krijgen van de account van het overleden meisje, en emails met vreemde foto's, lopen de zaken al snel uit de hand.

Ondanks dat de film het idee heeft dat tieners niet weten wat ze op social media zetten is Unfriended een zeer precieze en doordachte film. Er is heel veel detail gestoken in de wereld van de personages, en dat met alleen het tonen van hun computerscherm. Een van de grote voordelen van het kijken van deze film op een groot doek is dat je in het beeld op zoek kan gaan naar aanwijzingen over het verhaal. Zo zie je bijvoorbeeld meerdere malen hoe Blair iets typt, het weghaalt, en vervolgens compleet iets anders typt. Iedereen doet dat wel eens. Daarnaast geeft de film goed weer hoe mensen online steeds gewelddadiger tegen elkaar praten.
Het zou makkelijk zijn om Unfriended af te serveren. De film gebruikt een gimmick vergelijkbaar met found footage, de personages zijn niet sympathiek en de geest heeft niet echt een navolgbare logica. Als je echter de film ziet op het grote scherm, in een zaal vol publiek dat zich afvraagt wat er zal gebeuren komt de ware originaliteit bovendrijven. De film is fris, gewaagd en slim genoeg om zijn publiek te vertrouwen niet uit verveling op zijn telefoon te kijken. Als er een ding is dat deze film ons leert is dat je best kan wachten tot de film is afgelopen om op je telefoon te kijken.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.