compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > 'Roken alleen in films voor volwassenen'

'Roken alleen in films voor volwassenen'

11-3-2004 LOS ANGELES - Amerikaanse films met rokende acteurs zouden het stempel 'alleen geschikt voor volwassenen' moeten krijgen. Dat staat in een onderzoeksrapport van de Universiteit van Californië, dat woensdag openbaar werd.

Delen op facebook

De universiteit voerde het onderzoek uit in opdracht van onder meer het Amerikaanse Nationale Kanker Instituut. Volgens de onderzoekers moet roken in films hetzelfde worden behandeld als vloeken en ander aanstootgevend taalgebruik.

De onderzoekers bekeken 775 Amerikaanse films van de laatste vijf jaar. Van de films die geschikt waren voor dertien jaar en ouder vertoonde 80 procent rokende acteurs. In ruim de helft van films voor alle leeftijden waren rokers te zien. In films uit 2002 werd gemiddeld 10,9 keer per uur gerookt.

''Niemand beweert dat er nooit in films gerookt mag worden'', zei onderzoeksleider professor Stanton Glatz. ''We vragen Hollywood alleen roken serieus te nemen.''

Tabaksreclame

Volgens de hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de universiteit scheelt de bevordering van sigaretten en tabak in films de tabaksindustrie miljoenen. Dat geldt volgens hem voornamelijk voor landen als Groot-Brittannië en ook Nederland, waar tabaksreclame verboden is.

Films als What a Girl Wants en 102 Dalmatians zouden volgens het Amerikaanse onderzoek geclassificeerd moeten worden met een R. Dat betekent in de V.S. dat minderjarigen alleen samen met een volwassene mogen kijken.

Volgens een woordvoerder van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) heeft het onderzoek geen effect op het beoordelen van films voor de kijker in Nederland. ''Als NICAM zijn we niet bezig met het waarschuwen voor gezondheidsrisico's.''

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.