compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 25 20-6 t/m 26-6
WEB | mobiel
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > 'Zagros' en 'A Ciambra' winnen 44e Film Fest Gent

'Zagros' en 'A Ciambra' winnen 44e Film Fest Gent

20-10-2017 ‘Zagros’, het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa, is tijdens de slotavond van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. ‘A Ciambra’ kreeg de prijs voor Beste Muziek.

Delen op facebook
Tijdens de première van 'Zagros' V.l.n.r. Feyyaz Duman, Daria Hachem Mohamed Gulli, Sahim Omar Kalifa, Halima Ilter © 2017 Jerroen Willems | Film Fest Gent

Tijdens de première van 'Zagros' V.l.n.r. Feyyaz Duman, Daria Hachem Mohamed Gulli, Sahim Omar Kalifa, Halima Ilter © 2017 Jerroen Willems | Film Fest Gent

Aan de Grand Prix voor Beste Film is een prijs verbonden van €20.000 ter ondersteuning van de Belgische release van de film, die op 15 november door Cinéart uitgebracht wordt in België, en een mediacampagne ter waarde van €27.500.

Zagros vertelt het verhaal van een jonge Koerdische herder (Feyyaz Duman) die moet kiezen tussen de eer van zijn familie en de liefde voor zijn vrouw (Halima Ilter) die beschuldigd wordt van overspel.

In haar eindverslag looft de jury Zagros voor de sterke acteerprestaties en het integere, aangrijpende verhaal van een man die gevangen zit tussen twee culturen, twee werelden, die hem dwingen tot tragische keuzes. "De regisseur slaagde erin om op een natuurlijke manier een waarheidsgetrouw verhaal te brengen dat het publiek onthutst en diep geraakt achterlaat", aldus de jury.

Beste Muziek en Korte film

Het coming-of-agedrama A Ciambra van Jonas Carpignano, dit jaar de Italiaanse inzending voor de Oscars, won de prijs voor Beste Muziek. De muziekscore van de film, een eigenzinnige schets van de zigeunergemeenschap in Zuid-Italië, was van de hand van Dan Romer. De Amerikaanse componist werd in 2013 tijdens de World Soundtrack Awards nog gelauwerd als Discovery of the Year voor ‘Beasts of the Southern Wild’.

De prijs voor Beste Europese Kortfilm ging naar het Duitse 'My Second Eye' van Ahmad Saleh omwille van "de poëtische kwaliteiten van de animatiefilm, die het verhaal vertelt van twee broers die ondanks alle oorlogsgruwel onafscheidelijk blijven".

Het 44e Film Fest Gent liep van 10 tot en met 20 oktober in Gent.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.