compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 18-4 t/m 24-4
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Bad Boys Bloedtransfusie werkt
Bad Boys For Life Filmrecensie
****0
Waardering 4/5

Bad Boys Bloedtransfusie werkt

„Nog één laatste keer” ... eerder „daar gaan we weer”

„One last time”, nog één laatste keer, „we ride together, we die together” wordt er meerdere malen gezegd door Mike Lowrey en Marcus Burnett In BAD BOYS FOR LIFE, maar alles wijst erop dat dit een 'reboot' is.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Laten we met de deur in huis vallen: sinds "Die Hard with a Vengeance" heb ik niet zo'n geslaagd derde deel gezien van een speelfilm.

Een deel één van een speelfilm heeft altijd het element van verrassing aan zijn kant. En deel twee bevat meestal nog veel scènes die deel één niet hebben gehaald en misschien met wat nieuwe elementen. Maar een deel drie heeft altijd de handicap dat je opnieuw moet beginnen want alle grappen zijn op, het publiek ziet plotwendingen en grappen al van mijlenver aankomen en de vraag die zich opdringt is „maken ze deze film alleen om geld te verdienen?”


In Bad Boys maken we voor het eerst kennis met het duo Mike Lowrey en Marcus Burnett, gespeeld door respectievelijk Will Smith en Martin Lawrence. Snelle achtervolgingen, een dame in nood, veel rennen en aan één stuk door kibbelen over triviale zaken bleken de perfecte ingrediënten voor een nieuwe filmserie en katapulteerde de twee jonge acteurs, die vooral bekend waren van twee tv-series.

De teleurstelling voor Bad Boys II was groter dan verwacht. Ondanks de inmiddels iconische voordeurscène van het onconventionele duo, dat een puberjongen de stuipen op het lijf probeert te jagen,die de dochter van Burnett uit wil nemen. Deze scène bevat alles wat deel één tot een succes maakte: twee onconventionele politiemannen die alles uit de kast halen om een vrouw in nood te redden, de typische routine van 'bad cop, good cop' vinden ze opnieuw uit en dit ook nog volgestouwd met explosies, achtervolgingen, veel actie in slo-mo's en overdadig vrouwelijk schoon. Vooral voor producent Jerry Bruckheimer was de teleurstelling groot: hij had gehoopt deel drie te mogen maken van deze stoute serie.

Will Smith (als Mike Lowery)in Bad Boys For Life © 2020 CTMG Inc All Rights Reserved

Will Smith (als Mike Lowery)in Bad Boys For Life © 2020 CTMG Inc All Rights ReservedAl heel lang is er sprake van een deel drie, maar dat wordt telkens weer geplaagd door productieproblemen. Zo is regisseur Michael Bay zich meer gaan toeleggen op het produceren van films en maakt enkel nog Transformersfilms. Desondanks bleef producent van de serie Jerry Bruckheimer zoeken naar de juiste regisseur voor een deel drie en die vond hij in de twee jonge Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah die hem verbaasden met de film Black (2011).
Het duo strikken bleek niet zo makkelijk: aan alle kanten werd aan hen getrokken en er was sprake van "Beverly Hills Cop 4" die zij samen met Eddie Murphy gingen maken. Toen was er ineens Will Smith en Jerry Bruckheimer en opgegroeid met hun films konden de Belgen niets anders doen dan de stap naar Hollywood wagen.

De verwachtingen rond deel drie waren hoog gespannen want wat kan je na 25 jaar verwachten. Op kantoor werd schrijver dezes vreemd aangekeken toen hij vroeg wie naar Bad Boys 3 wilde. Wat is dat, reageerde de jonge medewerkers in koor. Jullie kennen Will Smith toch? Nee! Michael Bay? Ja, Transformers! Het was duidelijk tegen wat voor een dilemma Smith, Lawrence en Bruckheimer aankeken: ze moesten een film maken die een inmiddels veel ouder publiek moest aanspreken, maar ook het jonge publiek naar de bioscoop zou trekken. Kortom, de film heeft een bloedtransfusie nodig, lijkt het.Het Belgische duo bleek een gouden greep: zij begrepen heel goed wat van deel 1 en 2 behouden moest blijven en wat radicaal veranderd kon worden. De film begint met Arabische pop, een achtervolging in de allernieuwste Porsche, zo te zien moeten ze uit de klauwen blijven van de politie. De toon is meteen gezet.

Vanaf dat moment is het actie, op actie, alles lijkt mogelijk, alsof Michael Bay zelf aan het roer staat. De helden moeten onder ogen zien dat zij ouder worden, maar ze gaan er ieder op een ander manier mee om.

Het verhaal krijgt een twist: nu niet een dame in nood, maar iemand heeft het gemunt op het personage van Smith. Als publiek weet je meer, maar net niet zoveel meer dan het duo. Daar gaan de regisseurs er steeds handig mee om. Gaande weg ontdekken we meer over de jonge jaren van detective Lowry, waardoor veel van zijn huidig gedrag beter te bevatten is.

De voornamelijk in nachtelijk Miami zich afspelende misdaadfilm, boeit van begin tot het einde. Op één dramatisch moment dreigde even de aandacht te verslappen en op dat moment zien we Michael Bay zelf in een cameo.

Om spoilers te voorkomen vat ik de film als volgt samen: de bloedtransfusie heeft gewerkt. Er is ruimte gemaakt voor een deel 4, want alles voelt alsof het verhaal nog niet klaar is. Ik denk eerder dat er sprake is van een reboot.

De Belgische regisseurs mogen gaan verhuizen van Miami naar Hollywood, want een volgende film zal snel komen waarschijnlijk met het idool van Smith en Lawrence: Eddie Murphy.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.