compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 09 4-3 t/m 10-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Christopher Plummer (91) overleden

Christopher Plummer (91) overleden

Acteur bekend van The Sound of Music, Up en Knives Out

Oscar-winnende acteur Christopher Plummer — synoniem met het personage kapitein Von Trapp in Sound of Music — is overleden aan de gevolgen van een val. Hij was nog druk bezig met de opnames van Heroes of the Golden Mask.

Delen op facebook
Christopher Plummer in Barrymore (2011)

Christopher Plummer in Barrymore (2011)

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Christopher Plummer begon aan een ware 'comeback' toen hij de rol van de in ongenade geraakte Kevin Spacey overnam in All the Money in the World (2017), hij was daarna te zien in de succesvolle Knives Out (2019 en was bezig de laatste hand te leggen aan de film "Heroes of the Golden Masks" (2021).Plummer is nooit echt weggeweest sinds hij tienermeisjes liet zwijmelen in de kaskraker The Sound of Music (1965), zelf verachtte hij jarenlang die film. Hij blonk uit in karakterrollen en werd nooit een echte ster, maar met een kleine 150 film- en tv-titels op zijn naam bleef hij een constante factor.
Zo was hij de huiveringwekkende schurk in "The Silent Partner" (1978). In "Murder by Decree" (1979) zette hij een voortreffelijke Sherlock Holmes neer die de misdaden van Jack the Ripper onderzoekt. Hij zet de nietsontziende journalist Mika Wallace neer in The Insider (1999), om twee jaar later de empathische psychiater neer te zetten in A Beautiful Mind (2001).

Oscar

Al om gerespecteerd, maar leek toch gedoemd om de beste acteur van na WOII te worden die geen Oscar won. Dan speelt hij de legendarische Lev Tolstoy in The Last Station (2009) en ontvangt eindelijk een nominatie van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences.

Twee jaar later wint hij alsnog een Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol voor zijn vertolking van een bejaarde man die als homo uit de kast na het overlijden van zijn vrouw in de film Beginners (2010). Een late erkenning terwijl hij bij het grote publiek een vaste waarde is met filmtitels zo uiteenlopend als National Treasure (2004), Syriana (2005), Inside Man (2006) en The Girl with the Dragon Tattoo (2011).

Shakespeare

De in Canada geboren Cristopher Plummer speelde vaak aristocratische personages — zelf was hij telg uit een ooit machtige familie. Zijn uiterlijk, atletische bouw, sonore stem en prachtige dictie maakte van hem de perfecte vertolker van Shakespeareaanse personages als Hamlet, Macbeth, Richard III en Marcus Antonius.

Het is ook niet verwonderlijk dat hij naast zijn Oscar, hij ook twee Tonys (toneel) en Emmys (televisiewerk) won.

Een klap op zijn hoofd, ten gevolge van een val, werd de productieve Plummer fataal.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.