compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 47 25-11 t/m 1-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > The Man Who Killed Don Quixote afsluiter Cannes

The Man Who Killed Don Quixote afsluiter Cannes

Productie duurde bijna 20 jaar

Na een moeizame worsteling van bijna 20 jaar is het nu dan echt zover: 'The Man Who Killed Don Quixote' gaat in première. Terry Gilliams langverwachte, steeds uitgestelde avonturenfilm wordt op 19 mei vertoond als afsluiter op het Filmfestival van Cannes.

Delen op facebook
Adam Driver en Jonathan Pryce in The Man Who Killed Don Quixote (c) 2018

Adam Driver en Jonathan Pryce in The Man Who Killed Don Quixote (c) 2018

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Dat maakt distributeur The Searchers bekend. De film verschijnt dit najaar in de Nederlandse bioscopen.

In The Man Who Killed Don Quixote komt marketingman Toby (Adam Driver) in aanraking met een verwarde oude man (Jonathan Pryce) die ervan overtuigd is dat hijzelf Don Quichot is, en Toby zijn knechtje Sancho Panza. Samen gaan ze op een wonderbaarlijke reis, waarbij Toby langzaam grip op de werkelijkheid verliest.

Hel
De productie van The Man Who Killed Don Quixote is een goed voorbeeld van een zogeheten 'development hell' (ontwikkelingshel). Het had niet veel gescheeld of de film had nooit het levenslicht gezien.

De preproductie van de film begon in 1998. Twee jaar later begon Terry Gilliam de filmopnames in het Spaanse Navarre, met Johnny Depp als hoofdpersonage Toby en de Franse Jean Rochefort als Don Quichot. Het filmen werd echter ernstig bemoeilijkt door overstromingen, de ziekte van Rochefort, verzekeringsproblemen en financiële problemen, waardoor het project uiteindelijk afgeblazen werd. Over deze mislukking is de documentaire Lost in La Mancha (2002) gemaakt, die eigenlijk een 'making of' had moeten worden.

Gilliam gaf niet op. Hij probeerde de film tussen 2005 en 2016 meerdere malen opnieuw van de grond te krijgen, met verschillende acteurs zoals Ewan McGregor, Michael Palin, Robert Duvall, Johnny Depp en John Hurt. Maar elke poging was vergeefs, onder andere door financiële problemen, ziekte van acteurs (John Hurt) en slecht afgestemde tijdsschema's. Door alle ellende verloor Johnny Depp zijn interesse in de hoofdrol en trok zich terug.

In maart 2017 startte het filmen opnieuw, met een nieuwe cast. Ook nu dreigde het weer mis te gaan, ditmaal vanwege een rechtszaak met producer Paulo Branco over de rechten van de film. Maar deze keer slaagde Terry Gilliam wel en voltooide hij zijn droomproject op 4 juni 2017.

Cast
Behalve Adam Driver (onder meer bekend van Star Wars: The Force Awakens) en Jonathan Pryce (Pirates of the Caribbean) spelen ook Stellan Skarsgård (The Avengers) en Olga Kurylenko (Quantum of Solace) een rol in de film.

Terry Gilliam is onder andere bekend van de legendarische Britse komediegroep Monty Python. Daarnaast regisseerde hij onder meer Brazil, 12 Monkeys en Monty Python and the Holy Grail.

Het filmfestival van Cannes duurt van 8 tot en met 19 mei 2018.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.