compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > The Program recensie
Recensie
***00
Waardering 3/5

The Program recensie

'informatief en entertainend'

17-11-2015 The Program toont hoe Lance Armstrong zeven keer de Tour de France kon winnen door hard te werken én het gebruik van doping. In deze recensie lees je of het een goede film oplevert.

Delen op facebook
The Program recensie

The Program recensie

Hoeveel woorden zijn er al niet vuilgemaakt aan doping in het wielrennen? Bij elke Tour De France speelt de discussie over doping weer op. Het dieptepunt was waarschijnlijk het beruchte USADA-rapport waarna Lance Armstrong bij Oprah moest toegeven dat hij doping had gebruikt bij al zijn tourzeges.

The Program laat in vogelvlucht zien hoe Armstrong begon met doping en zijn US Postal teamleden aanspoorde hetzelfde te doen. Omdat we anno 2015 allemaal weten dat Armstrong doping heeft gebruik laat The Program er geen gras over groeien. Binnen enkele minuten zien we Armstrong EPO kopen in Zwitserland. In de rest van de film zien we vooral hoe het team het dopinggebruik maskeert, hoe geraffineerd het gebruik is. Ondertussen waant Armstrong zich steeds meer onaantastbaar. Ben Foster speelt zijn Lance Armstrong dan ook steeds maniakaler. Een goede acteerprestatie die verder gaat dan de fysieke gelijkenis tussen Foster en Armstrong.

Wat de film ontbeert, is een spanningsboog: als kijker heb je simpelweg te veel voorkennis om verrast te raken over de gebeurtenissen. Iedereen met of zonder wielerkennis, mezelf incluis, weet immers wat er is gebeurt. Chris O'Dowd speelt de rol van verslaggever David Walsh die al vroeg in de carrière van Armstrong het gevoel heeft dat er iets niet in de haak is. Wie verwacht dat er een kat-en-muis spel ontwikkelt tussen Armstrong en Walsh komt bedrogen uit. De twee komen elkaar nauwelijks tegen in de film en we zien geen strijd.

Toch is The Program een vermakelijke en vooral informatieve film: de eerder genoemde geraffinneerdheid, het wegkijken van alle wielerprofessionals en de omvang van het bedrog doet je hoofdschuddend de zaal verlaten: hoe kon dit gebeuren? De film is dan ook een must-see voor iedereen die is geïnteresseerd is in wielrennen. Informatief? Zeker. Entertainend? Ook. Spannend? Niet echt.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.