compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 03 17-1 t/m 23-1
WEB | mobiel
Mary Queen of Scots
MENU
Home > Filmnieuws > Youth recensie
Recensie
****0
Waardering 4/5

Youth recensie

'Genieten'

27-10-2015 Paolo Sorrentino trok met zijn La grande bellezza veel bezoekers naar de bioscoop. Weet hij met zijn nieuwe film Youth wederom indruk te maken? Lees nu de recensie.

Delen op facebook
Youth recensie

Youth recensie

Youth speelt zich volledig af in een hotel in de Alpen waar we kennis maken met de vrienden Fred en Mick. Fred (Michael Caine) is een componist die allang met pensioen is. Mick (Harvey Keitel) is een regisseur die in het hotel met vier jonge scenarioschrijvers aan zijn nieuwe film werkt. Deze film wordt zijn laatste, zijn testament, aldus Mick. Naast vrienden zijn Fred en Mick ook met elkaar verbonden door het huwelijk van de dochter van Fred en de zoon van Mick.

Terwijl ze zich ophouden in het hotel observeren Fred en Mick de andere gasten en praten ze elkaar over het ouder worden. Zowel Fred als Mick lijken zich vooral bezig te houden met hun nalatenschap. Mick wil met zijn laatste film eindelijk weer eens indruk maken, net als vroeger. Fred staat er echter heel anders in. Hij wordt door de koningin gevraagd zijn beroemde werk Simple Songs nog eenmaal op te voeren. Fred slaat dit af, en wil niet echt zeggen waarom. Tegelijkertijd lijkt ook hij zich zorgen te maken over zijn leven en wat voor een indruk hij heeft achter gelaten. Zo merkt hij op dat hij zijn eigen ouders eigenlijk niet meer kan herinneren. Hoe zit dat dan met zijn eigen dochter (een mooie rol van Rachel Weisz). Het zijn in dit soort scenes dat het thema van Youth zich mooi laat bespiegelen door zijn twee hoofdpersonages. Want Youth gaat niet zozeer over jeugd maar vooral over de dingen die voorbijgaan. Een realiteit waar zowel Fred als Mick zich bij moeten neerleggen. Ik moest tijdens het kijken naar deze film veel denken aan een citaat van Anne Lamott: In 100 years? All new people. Sterker nog, de nieuwe people zijn er al. Of dat nu hun eigen kinderen zijn, nieuwe acteurs, nieuwe muzikanten, of Miss World. Fred en Mick zien het gebeuren.

Naast deze filosofische overpeinzingen heeft Youth ook veel humor. Dit is vooral afkomstig van de kleurrijke bewoners van het hotel. Zo is daar een enorm dik Diego Maradona-achtig figuur met een enorme tattoo van Karl Marx op zijn rug. Of de diva Brenda Morel, gespeeld door Jane Fonda, een actrice wier gloriedagen ver achter haar liggen. Ook maken we kennis met Jimmy, een jonge acteur gespeeld door Paul Dano. Hij is bekend van zijn rol als een robot maar wil nu vooral serieus werk gaan doen. Zijn slimme observaties zorgden regelmatig voor een lach op mijn gezicht.

La grande bellezza, werd geroemd om zijn schitterende vormgeving en enscenering. Die film was als een schilderij waar je 2,5 uur naar kon kijken. Ook in deze film valt weer heel veel visueel te genieten. Youth is wel iets terughoudender maar daarmee krijgt het verhaal van de film wel meer ruimte.

Youth is net als La Grande Belleza weer erg de moeite waard. Als je twijfelt of deze film iets voor je is raad ik je aan om de eveneens schitterende trailer te bekijken.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.