compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 16 22-4 t/m 28-4
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock: films, nieuws

 

Biografie van Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock was een Brits filmregisseur. Hij was een pionier op filmtechnieken in de spannende en psychologische thrillers. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Master of Suspense. Hitchcock staat bekend als een van de grootste regisseurs ooit.

Alfred Hitchcock werd in 1899 geboren in Londen en groeide op in een Rooms-katholiek gezin. Op zijn veertiende overleed zijn vader en volgde hij de opleiding tot ingenieur en navigator. Na zijn afstuderen werd hij de ontwerper voor een kabelbedrijf. Hij raakte geïnteresseerd in fotografie en begon bij een filmproductiebedrijf in Londen te werken. In 1920 werkte hij bij de Islington Studios, waar hij de titels van stille films bedacht.

In 1925 kreeg hij zijn eerste kans als regisseur. Hij maakte The Pleasure Garden, een flop. In 1926 maakte hij zijn debuut in het thriller genre met 'The Lodger: A Story of the London Fog'. Deze eerste echte 'Hitchcockian film' was een groot succes. In de jaren dertig maakte hij een aantal succesfilms, waaronder The Man Who Knew Too Much (1934) en The 39 Steps (1935). Daarop volgde het grote succes van The Lady Vanishes (1938). In 1939 verhuisde Hitchcock van Engeland naar Amerika voor een zevenjarig contract met Hollywood producer David O. Selznick.

Hitchcock werd snel bekend om zijn mysterieuze films en psychologische thrillers. In 1940 maakte hij met Rebecca zijn eerste Amerikaanse film. Hitchcock werd in deze periode erg geremd door de restricties die Selznick hem oplegde. In de jaren veertig maakte Hitchcock zeer diverse films, waaronder de romantische komedie 'Mr. & Mrs. Smith' (1941), het hofdrama The Paradine Case (1947) en de donkere, verontrustende film 'Shadows of a Doubt' (1943). Die laatste was naar eigen zeggen zijn beste productie.

Daarop volgden nog veel films, waaronder Strangers on a Train (1951), Dial M for Murder (1954), Rear Window (1954), The Wrong Man (1957), Vertigo (1958). In de jaren zestig maakte hij zijn drie bekendste films: North By Northwest (1959), Psycho (1960) en The Birds (1963). Zijn laatste grote succes was 'Frenzy' (1972).

In 1980 overleed Hitchcock op 80-jarige leeftijd.

Trivia over Alfred Hitchcock

Hitchcock was erg gesteld op zijn vrouw Alma Reville, die hem bij iedere film hielp. Hun relatie is uitgebeeld in de film Hitchcock.

De bijnaam van Alfred Hitchcock was The Master of Suspense.

Hitchcock maakt een cameo in al zijn films.

Alfred Hitchcock In het nieuws

Hitchcock/Truffaut recensie

'Hitchcock: een unieke en vernieuwende filmmaker'

19-1-2016 Een bijbel, noemt Kiyoshi Kurosawa het boek Hitchcock/Truffaut, resultaat van een reeks interviews die François Truffaut in 1962 had met Alfred Hitchcock. Film voor film namen ze het oeuvre van de master of suspense door in gesprekken die een lust zijn voor elke filmliefhebber. Het boek vormde de bron voor de gelijknamige documentaire van Kent Jones.

Speelweek 30: nieuw in de bioscoop

23-7-2014 Elke week zet BiosAgenda de nieuwe films die uitkomen op een rijtje. Deze week komen er zes nieuwe films uit en de film van de week is The Homesman.

Eye eert Alfred Hitchcock

28-3-2014 Het Eye Film Instituut in Amsterdam geeft deze zomer een eerbetoon aan een van de meest bekende regisseurs ooit: Alfred Hitchcock. Dat doen zij onder andere met een retrospectief met gerestaureerde films.

The Birds uit 1963

Diederik van Rooijen maakt The Birds remake

1-3-2014 Regisseur Diederik van Rooijen gaat een remake regisseren van The Birds, de klassieker van Alfred Hitchcock.

Speelweek 11: deze week in première

13-3-2013 Deze week hebben we een zeer mooie en uitgebreide releaselijst voor je. Er komen acht nieuwe films uit. De film van de week is Oz: The Great and Powerful.

<  12  >
Laatste filmnieuws

Alfred Hitchcock Feiten

acteur, producent, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 13-8-1899, overleden 29-4-1980
Alfred Hitchcock is een klassieke regisseur die bekend staat om zijn mysterieuze films en psychologische thrillers. Een paar van zijn bekendste films waren North by Northwest, Psycho en The Birds. Hij is in 1980 overleden.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+