compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 48 2-12 t/m 8-12
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Albert Finney

Albert Finney

Albert Finney: films

 

Biografie van Albert Finney

Albert Finney begon in de jaren vijftig als acteur bij het theater, waarin hij vooral in bewerkingen van Shakespeare speelde. In 1960 speelde hij zijn eerste filmrol in 'The Entertainer', maar hij brak echt door met zijn rol als gedesillusioneerde fabrieksarbeider in Saturday Night and Sunday Morning (1960). Hij speelde een paar kleine rollen en won in 1963 een Academy Award met zijn verschijning in Tom Jones.

Vervolgens verscheen hij een tijdje wat minder op het grote doek. In 1974 was hij weer te zien in 'Murder on the Orient Express', waardoor hij jaren lang de reputatie van dikke man met een Frans accent met zich mee moest dragen.

In de jaren negentig maakte hij diverse televisieproducties voor de BBC, waaronder 'The Green Man', 'A Rather English Marriage', 'Karaoke' en 'Cold Lazarus'. In 2002 speelde hij Winston Churchill in 'The Gathering Storm', waarvoor hij een BAFTA en een Emmy won. Ondanks zijn lange afwezigheid in de filmwereld, heeft Finney nog steeds een goede reputatie en blijft hij prijzen winnen. Recent verscheen hij in Erin Brockovich (2000), Big Fish (2003) en The Bourne Ultimatum (2007). In 2008 werd hij gecast in Amazing Grace.

Trivia over Albert Finney

Albert Finney heeft geen agent of manager.

Finney won verschillende prijzen met zijn theaterrollen.
Laatste filmnieuws

Albert Finney Feiten

acteur, producent, stemacteur
Geboren 9-5-1936
Albert Finney brak in 1960 door met zijn rol in Saturday Night and Sunday Morning. Hij vergaarde op jonge leeftijd veel roem, maar was daarna niet meer zo vaak op het grote doek te zien. Zijn reputatie blijft echter bestaan.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

53 films in Eindhoven deze week

53 films in Eindhoven deze week53 films zijn te zien in Eindhoven deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl