compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 28 11-7 t/m 17-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > David Bowie

David Bowie

David Bowie: films, nieuws

 

Biografie van David Bowie

David Bowie in Moonage Daydream
David Bowie in Moonage Daydream
David Bowie is een Engelse zanger, songwriter, acteur, multi-instrumentalist en producent. Bowie wordt gezien als een van de meest invloedrijke artiesten uit de jaren '70.

Bowie bracht in 1964 zijn eerste single uit, maar het duurde tot 1969 voordat hij het grote publiek kon bereiken. In dat jaar bracht scoorde hij met het nummer 'Space Oddity' een top-5 hit in de Britse hitlijsten.

In de jaren daarna experimenteerde Bowie volop met verschillende muzieksoorten en uiteindelijk kwam hij terecht bij de glamrock. In 1972 bracht hij als zijn alter-ego Ziggy Stardust het album 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars' uit. Het album, een combinatie van hardrock, pop en glamrock, bracht hits voort als 'Ziggy Stardust', 'Moonage Daydream' en 'Suffragette City'.

Met dit album ging Bowie ook op tournee en hij verwierf al snel bekendheid door zijn opvallende verschijning. Zijn rode haar en zijn wilde outfits maakten hem in een klap een ster bij het grote publiek.

In 1975 beleefde David Bowie ook zijn doorbraak in de VS, toen hij daar de single 'Fame' en de albums 'Young Americans' en 'Low' uitbracht.

Nadat hij in de jaren '70 een icoon was geweest voor de popmuziek, had Bowie ook in de jaren '80 succes met zijn albums en met singles als 'Ashes to Ashes', 'Under Pressure' (met Queen), 'Let's Dance', en 'China Girl'. In 1985 was hij een van de belangrijkste artiesten tijdens Live Aid.

In deze jaren was Bowie ook veel als acteur te zien. Zo speelde hij in 1988 de rol van Pontius Pilates in de film The Last Temptation of Christ van martin Scorsese.

Van 1989 tot en met 1991 werkte David Bowie met de door hemzelf opgerichte band Tin Machine. De band bracht twee albums en een live-album uit, maar kon de aanlsuiting met het publiek niet vinden, waardoor Bowie na drie jaar besloot de stekker uit dit project te trekken.

Gedurende deze jaren had Bowie veel krediet verspeeld bij zijn publiek door zijn vreemde gedrag, drugsgebruik en de controverse die altijd om hem heen hing. Zijn albums 'Black Tie White Noise' (1993) en 'Earthling' (1997) brachten hem weer voorzichtig terug aan de top.

Nadat hij in 1997 met een concert in Madison Square Garden zijn vijftigste verjaardag had gevierd, ging Bowie het iets rustiger aan doen. Hij richt zich nu steeds meer op het produceren en componeren van muziek, maar treedt ook nog wel op. In 2003 hield hij met zijn album 'Reality' zelfs een grote wereldtournee.

David Bowie’s 69ste verjaardag werd in januari 2016 gevierd met de release van zijn vijfentwintigste album 'Blackstar'. Het album ontving lovende reacties, net als de single 'Lazarus' met bijpassend surrealistische video, als ook de Broadway-musical met hetzelfde titel, waar Michael C. Hall Bowie vertolkt. Iedereen leek het er over eens "Bowie is Back!". De werkelijkheid achter de schermen was dat Bowie een verloren strijd aan het voeren was tegen kanker, welke anderhalf jaar eerder werd geconstateerd. Toch presteert hij met zijn laatste album zich nogmaals te heruitvinden. De rode draad in Bowie's oeuvre constante revolutionaire vernieuwing.

David Bowie ontving in 2006 de Lifetime Achievement Award (Grammy voor het gehele oeuvre). In 2008 zal hij waarschijnlijk te horen zijn op twee nummers van het debuutalbum van actrice Scarlett Johansson.

David Bowie In het nieuws

SHORT 207: David Bowie - Lazarus

Array

11-1-2016 Vanwege het overlijden van David Bowie geven wij deze week aandacht aan de laatste videoclip van Bowie. Luister ook met extra aandacht naar de eerste tekstregel.

Zanger en acteur David Bowie overleden

Array

11-1-2016 David Bowie (69) is aan de gevolgen van kanker overleden. Zijn beroemdste rol was in de film Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), bij het grote publiek werd hij bekend met Labyrinth (1986) en recenter The Prestige.

Speelweek 48: deze week in première

Array

27-11-2013 Elke donderdag komen er nieuwe films in de bioscopen van Nederland. Deze week wordt natuurlijk niet overgeslagen. Deze week hebben we zeven nieuwe films. De film van de week is Mannenharten.

Tony Scott

Regisseur Tony Scott (68) pleegt zelfmoord

Array

20-8-2012 Tony Scott is overleden. Afgelopen zondag heeft de regisseur zelfmoord gepleegd door van een brug af te springen. Scott werd 68 jaar.

Laatste filmnieuws

David Bowie Feiten

David Bowie in Moonage Daydream
acteur, musicus, stemacteur
Geboren 8-1-1947, overleden 10-1-2016
David Bowie is een Engelse zanger, songwriter, acteur, multi-instrumentalist en producent. Bowie wordt gezien als een van de meest invloedrijke artiesten uit de jaren '70.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

76 films in Rotterdam deze week

76 films in Rotterdam deze week76 films zijn te zien in Rotterdam deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl