Deze website maakt gebruik van cookies
AKKOORD  Lees meer
compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 08 22-2 t/m 28-2
WEB | mobiel
MENU
Home > Films > De vergeten krijgers

De vergeten krijgers

Niet voor kinderen jonger dan 12 jaarAngst

documentaire, filmhuis

Pitch van De vergeten krijgers
De vergeten krijgers: Daniel Cordus (Zichzelf)
De vergeten krijgers: Daniel Cordus (Zichzelf)
De vergeten krijgers
Nederlandse première: 28-9-2017
Nederland, 2017, 74 min,
In deze documentaire wordt er aandacht besteed aan de Indo-Afrikaanse militairen die in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger hebben gediend. Hun aandeel tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt vaak vergeten.
Genoeg van reclame? Klik hier!
trailer en bijzonderheden over De vergeten krijgers
In de documentaire wordt Daniël Cordus gevolgd, een kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-soldaat Cordus, die in 1837 gerekruteerd werd in Ghana. Daniël en zijn broer zijn als krijgsgevangenen te werk gesteld aan de Birmaspoorweg door de Japanners tijdens WOII. Er vielen in totaal 200 duizend doden, waarvan 15 duizend krijgsgevangenen, waarvan 3 duizend Nederlandse staatsburgers, waaronder veel Indische Nederlanders en Indo-Afrikanen, zoals Daniëls broer.

Deze documentaire zal ook in premiere gaan tijdens het Nederlands Film Festival 2017.
Aanloop van De vergeten krijgers
Regisseur Griselda Molemans is werkzaam als onderzoeksjournalist en documentairemaker.
In eerdere films die zich afspeelden rond de de Birmaspoorlijn zoals The Bridge on the River Kwai en Merry Christmas, Mr. Lawrence werd het beeld gecreëerd dat als het ging om Britse, Australische en Nederlandse krijgsgevangenen het alleen om Europeanen ging. Er werd geen aandacht besteed aan het grote aandeel militairen uit de toenmalige kolonies, allen Nederlandse staatsburgers, maar niet blank.
BioscoopAgenda van De vergeten krijgers

De vergeten krijgers in de bioscoop

Wil je De vergeten krijgers zien? Koop de film hier of bekijk hem online.


We hebben de volgende 18 (Dvd, blu-ray) items gevonden.


In deze documentaire wordt er aandacht besteed aan de Indo-Afrikaanse militairen die in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger hebben gediend. Hun aandeel tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt vaak vergeten.Meer films op DVD / BR

Solden
Synopsis distributeur
De vergeten krijgers belicht de onbekende geschiedenis van de Indo-Afrikaanse militairen die in de kolonie Nederlands-Indië voor 'Koningin, volk en vaderland' vochten.

In de documentaire wordt Daniël Cordus gevolgd, een kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-soldaat Cordus. Onder deze Nederlandse achternaam werd stamvader Cordus in 1837 ingeschreven voor het KNIL in kasteel Elmina, Ghana. Honderd jaar later wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog de pas 19-jarige Daniël Cordus samen met zijn twee broers als krijgsgevangenen aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Daniël strijdt sinds zijn gedwongen komst naar Nederland voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgsgevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan die op het ereveld in Thanbyuzayat rust. De vergeten krijgers is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival in Utrecht en gaat daar op 24 september in première. Vanaf 28 september gaat De vergeten krijgers in aanwezigheid van de regisseur op tour langs verschillende filmtheaters in Nederland en kan de documentaire online via Picl.nl bekeken worden.