compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 22 30-5 t/m 5-6
Film van de week!
MENU

Vrouwen van Suriname

Voor alle leeftijden

Pitch van Vrouwen van Suriname

Vrouwen van Suriname filmstill

Vrouwen van Suriname filmstill

Delen op facebook
Vrouwen van Suriname
Nederlandse première: 9-3-2023
Suriname, 1978, 56 min,

In Oema foe Sranan komen rond 1975 vier strijdbare vrouwen aan het woord - Jetty, Sonja, Somai en Sylvie. Ze vertellen hoe ze het hoofd boven water houden in barre omstandigheden. Ze hebben kinderrijke gezinnen te voeden; de mannen werken in de stad en verdienen een karig loon – van de beloofde welvaartstijging is weinig te merken.

Vrouwen van Suriname trailer en bijzonderheden

Oema foe Sranan werd gerestaureerd door Eye in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).
At van Praag leerde tijdens zijn onderzoek voor deze documentaire de Surinaamse journalist Bram Behr kennen en werkte met hem aan het scenario voor deze film.

Bram Behr was een van de vermoorde slachtoffers van de Decembermoorden uit 1982.

Trailer van Vrouwen van SurinameBekijk de trailer en de beste filmstills van de film Vrouwen van Surinamehttps://i1.ytimg.com/vi/fjM-YB9H_Kw/hqdefault.jpg2023-03-09
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Aanloop

De eerste documentaire over Suriname gesproken in het sranan tongo.

Vrouwen van Suriname - Bioscopen, Tijden & Tickets

Vrouwen van Suriname in de bioscoop

Wil je Vrouwen van Suriname zien? Koop of huur de film hier:Hoe Suriname ervoor stond in de jaren rond de onafhankelijkheid (1975).Meer films online, op DVD / BR


Disney+

Amazon Prime Video

Films en seriesFilms en series

Synopsis distributeur

Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk. Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders. De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland). Eye besloot met het IISG in 2021 tot restauratie.

Cast & Regisseur