compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > 'Laat je niet los'
The Tribe Recensie
****1/2
Waardering 4.5/5

'Laat je niet los'

4-2-2015 De film The Tribe uit Oekraïne draait momenteel overal in de wereld op filmfestivals, waaronder het IFFR. Overal wordt de film met veel lof ontvangen. Terecht?

Delen op facebook
(c) Amstelfilm

(c) Amstelfilm

The Tribe gaat over een jongen die terecht komt op een school voor dove jongeren. In de school is een bende actief die zich bezig houdt met diefstal, overvallen en het prostitueren van jonge meisjes. De jongen maakt indruk met zijn vechtkunsten en klimt zo in de hiërarchie van de bende. Maar dan wordt hij verliefd op een van de prostituees en schendt de ongeschreven regels

Het bijzondere van deze film zit hem in het feit dat de film volledig in gebarentaal is. Daarbij hebben de filmmakers ook besloten geen ondertiteling toe te voegen. Door te letten op de gebaren van de personages is het verhaal goed te volgen. Volgens regisseur Miroslav Slaboshpitsky wilde hij op deze manier een ode geven aan de stille film uit de beginjaren van het medium.

Wie bij stille film denkt aan komedies van Buster Keaton komt bij The Tribe bedrogen uit: de film geeft een inkijkje in een wereld die alles behalve vrolijk is. Gebouwen zijn vies en vervallen. Volwassenen zijn afwezig, zijn corrupt of zijn onderdeel van de bende. De film kent daardoor weinig punten van hoop. De ijzingwekkende finale van de film vormt hierbij de apotheose.

Doordat de film volledig in gebarentaal is, is The Tribe een zeer intense kijkervaring. De film kent bijna geen close-ups waardoor de gebaren links, rechts en het midden van het scherm plaatsvinden. Om het verhaal goed te kunnen volgen moet je dus zeer goed opletten. Na één uur kijken was ik dan ook redelijk kapot. Tel daarbij het gebrek aan hoop op en je bent na twee uur gebroken.

Maar dan een dag later. De film spookt nog steeds door mijn hoofd. Want wat was het eigenlijk goed: een film die zich visueel aan je opdringt, die je niet los laat. Die je zonder een woord kan laten voelen wat er bedoelt wordt. Een film waar je over wilt praten, discussiëren, analyseren en wilt doorgronden.

Het is al meerdere malen verteld dat Darren Aronofsky tweette dat film niet meer hetzelfde is na het kijken van deze film. Dat is misschien een hyperbool maar The Tribe is in ieder geval een film die je nooit meer vergeet.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.