compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 13 30-3 t/m 5-4
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > De beste films van 2014 volgens BiosAgenda.nl

De beste films van 2014 volgens BiosAgenda.nl

Eindejaarslijstjes, het blijft een van de leukste dingen van december. Wat waren nou de beste films? Iedereen heeft zijn eigen top-5 en dit is de onze!

Delen op facebook
(c) Lumiere

(c) Lumiere

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

We kunnen wel stellen dat 2014 niet een topjaar was. Het was allemaal niet slecht maar in vergelijking met 2013 waren er minder echte knallers. Ook de Nederlandse producties vielen dit jaar niet echt op. Al met al kunnen we toch een top-5 samenstellen.

Internationaal:

1. Boyhood: Zou Boyhood een minder goede film zijn als het niet 12 jaar lang met dezelfde acteurs was gemaakt? Misschien wel, maar het feit blijft dat het maakproces ontegenzeggelijk ervoor heeft gezorgd dat het verhaal van de opgroeiende Mason de beste film van het jaar is geworden.

2. 12 Years a Slave: Deze film won al een Oscar en is technisch gezien een film uit 2013. De film kwam echter in Nederland uit in februari 2014. De film laat meedogenloos zien inhumaan slavernij is.

3. Mommy: de 25-jarige Xavier Dolan heeft een jaloersmakende carrière en met deze film maakte hij zijn beste film die het mooiste en zijn vorige films combineert. In een beeldverhouding van 1:1 maken we kennis met drie karakters met drie verschillende verhoudingen.

4. Kreuzweg: Hyperbeklemmend drama over religieus fanatisme in een Duits katholiek gezin. In 14 verschillende scenes zonder camerabewegingen ga je met het hoofdpersonage mee naar het onverbiddelijke einde.

5. Starred Up: Dit keiharde gevangenisdrama laat je geen moment onberoerd. Naast al het geweld zijn er ook momenten van ontroering die het geheel alleen maar tragischer maken.

Nationaal:

1. Aanmodderfakker: Deze film won terecht een Gouden Kalf in Utrecht. Waarom? Omdat het grappig én herkenbaar is. Goed geacteerd én mooi geregisseerd. En daarnaast heel sterk geschreven.

2. Bittersweet: een documentaire waarin Lucia Rijker en haar protege Diana Prazak zich opmaken voor een boksgevecht tegen de favoriet. De ruwe fly-on-the-wall techniek maakt voor een indrukwekkend document.

3. Zombie: The Resurrection of Tim Zom: nog zo'n ruwe documentaire. Deze skateboardfilm drijft volledig op het innemende personage Tim Zom, die van 'Rotterdams pleurisjong' opgroeit naar topskater.

4. Nena: mooi klein coming-of-age drama dat Abbey Hoes een Gouden Kalf opleverde.

5. In jouw naam: Wie denkt dat Barry Atsma alleen maar kaskrakers maakt moet eens naar In Jouw Naam kijken. Hij en Lotte Verbeek spelen een stel dat hun kind verliest. Mooi spel dat gebrek aan communicatie mooi uitbeeld.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.