compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 08 21-2 t/m 27-2
WEB | mobiel
Cold Pursuit
MENU
Home > Filmnieuws > Peter O'Toole na lang ziekbed overleden

Peter O'Toole na lang ziekbed overleden

Acteur beroemd om 'Lawrence of Arabia'

15-12-2013 De Ierse acteur Peter O'Toole die in de jaren '60 vooral berucht is om zijn drankmisbruik—maar tussendoor klassieke films aflevert als Lawrence of Arabia, "Becket", "The Lion in the Winter" en Goodbye, Mr. Chips— is afgelopen zaterdag overleden. Hij was al een tijd ziek en had in 2012 al officieel afscheid genomen van het acteren. Toch gaat binnenkort Katherine of Alexandria met O'Toole op de affiche in première.

Delen op facebook
Lawrence of Arabia - 50e Verjaardag 4K Restoratie Trailer (HD)

Acteur Peter O'Toole (81) heeft een glansrijke carrière achter de rug zowel op het toneel als op het witte doek. Hij heeft het personage van T.E. Lawrence onsterfelijk gemaakt in het meesterwerk van David Lean Lawrence of Arabia (1962). Deze film is afgelopen jaar te zien geweest in enkele bioscopen wereldwijd (behalve in Nederland) in een digitaal geretoucheerde versie, wat de film opvallend fris en modern liet uitzien.

O'Toole had officieel aangekondigd in 2012 dat hij gestopt was met acteren onder meer wegens ziekte. Hij zei daarover: 'The heart for it has gone out of me: it won't come back'.

O'Toole laat een hele lange rits goede films achter, al zag het medio jaren '70 uit dat het bij een handvol films zou blijven, wegens zijn versie van 'sex, drugs and rock & roll'. Hij was berucht als 'hellraiser' samen met zijn drie drinkbroeders Richard Burton, Richard Harris en Oliver Reed maakten zij Hollywood onveilig en iedereen hield rekening met een vroegtijdige dood. Aan dit levensstijl kwam abrupt een einde toen bij hem halverwege de jaren '70 maagkanker werd geconstateerd. Nadien stopte hij grotendeels met drinken en na zijn come-back had hij een zeer getekend gezicht.

Katherine Hepburn heeft hem ooit flink van langs gegeven dat hij zo kwistig omsprong met zijn uitzonderlijk talent. In de jaren '90 wordt hij herontdekt als toneelspeler en heeft veel succes in Londen.

Peter O'Toole wordt gezien als een van de beste acteurs ooit — maar liefs acht maal genomineerd voor een Oscar — maar kreeg nooit een 'echte' Oscar. De familie van O'Toole kondigde aan dat er een 'afscheid zal zijn vol met zang en proost, zoals hij het zou willen'.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.