compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 09 4-3 t/m 10-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Peter O'Toole

Peter O'Toole

Peter O'Toole: films

 

Biografie van Peter O'Toole

Peter O'Toole verwierf faam met zijn rol in Lawrence of Arabia en speelde in meer dan 50 films, maar kreeg nooit een Oscar. Hij speelde vaak een ouder heerschap, doordat hij zijn jeugdige looks al vroeg aan alcohol en ziektes had verloren.

Peter O'Toole werd geboren in Ierland, maar groeide op in Leeds, Groot-Brittannië. Als jongen wilde O'Toole journalist worden. Hoewel hem dit lukte, begon hij na zijn dienstplicht bij de Royal Navy met acteren aan de Royal Academy of Dramatic Arts.

Zijn acteerdebuut kwam in 1960 met wat kleine rolletjes. O'Toole brak echter meteen door met zijn rol als T.E. Lawrence in Lawrence of Arabia. Hierdoor werd hij in één klap een superster. Hij zette zijn succes voort in zowel artiestiek rijke als commercieel interessante films. In deze periode ontving hij Oscar-nominaties voor zeven films en won hij drie Golden Globes.

Medische problemen brachten de carrière van O'Toole in de jaren '70 in gevaar. Hij overleefde door te stoppen met drinken en kwam sterk terug op het scherm in films als The Stunt Man en My Favorite Year begin jaren '80.

In de periode daarna speelde hij in een variëteit aan films als The Last Emperor, High Spirits, "King Ralph" en Troy. In 2003 werd hij onderscheiden met een Academy Honorary Award voor zijn complete oeuvre.

In 2007 werd O'Toole genomineerd voor zijn rol in Venus.

In 2012 kondigt hij zijn afscheid als acteur aan, maar speelt toch nog een rol in de film "Katharine of Alexandria" als Gallus, de film komt pas in 2014 uit.

Trivia over Peter O'Toole

Peter O'Toole hoorde tot de Grote Vier Hellraisers — Richard Harris, Richard Burton en Oliver Reed — waarvan bekend was dat ze stevige drinkers waren, maar tegelijkertijd aan de lopende band meesterwerken afleverden in de jaren '60.
Tot zijn laatste film Katherine of Alexandria prijkt zijn naam en gezicht op de affiche, zijn herkenbaarheid als acteur garandeert tot op 81ste succes.
Laatste filmnieuws

Peter O'Toole Feiten

acteur, stemacteur
Geboren 2-8-1932, overleden 14-12-2013
De Ierse acteur Peter O'Toole brak vroeg in zijn carrière door met zijn rol in Lawrence of Arabia. Hij werd 8 keer genomineerd voor een Oscar, maar won er nooit een. Hij won wel driemaal een Golden Globe.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+