compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 50 13-12 t/m 19-12
WEB | mobiel
Aquaman - Film van de week
MENU
Home > Filmnieuws > Rundskop - In gesprek met Frank Lammers
Eye witness report

Rundskop - In gesprek met Frank Lammers

Frank Lammers over Rundskop

27-5-2011 Afgelopen donderdag ging de Belgische film Rundskop in première. Een van de acteurs uit de film, Frank Lammers, was bij de première in Nijmegen waar hij sprak met Constant Hoogenbosch en onze eigen camjo.

Delen op facebook

Rundskop gaat over de opgefokte boerenzoon Jacky Vanmarsenille en zijn veehouderij. Een corrupte veearts, gespeeld door Lammers, benadert hem met een malafide zakendeal, waarna al snel de raderen van het noodlot in werking treden.We zien Frank Lammers binnenkort weer in de bioscoop. Dan in de Nederlandse film De Bende van Oss.

Hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts zet in Rundskop een bijzondere prestatie neer. Hij heeft lang geoefend op het Limburgse accent en kwam hij maar liefst 27 kilo aan. Recensenten zijn daarnaast ook zeer enthousiast over zijn spel.

Onlangs werd ook bekend dat Matthias Schoenaerts in de Amerikaanse versie van Loft gaat spelen. Hij speelt daar dezelfde rol als in het Belgische origineel.

Voor dit interview gaat speciale dank uit naar Constant Hoogenbosch van Movie Machine die dit mogelijk heeft gemaakt.

BiosAgenda: Waarom niet zo'n film in Nederland?
Frank Lammers: De filmfonds is gewoon te behoudend en kiest uitsluitend voor afgeleide kunst, zoals boekverfilmingen. In Vlaanderen en Denemarken hebben ze op de een of andere manier daar meer geld voor over. In België zie je dat hun manier van kunstondersteuning leidt tot meer en betere films, maar ook tot betere muziek, denk aan een band als dEUS.
In Denemarken hebben ze gewoon meer geld er voor over vanuit de regering. En dat is niet minder belangrijk geworden met Lars von Trier enzo, ze vinden het belangrijk dat er veel te zien is van hun eigen cultuur.

BA: Hoe zit dat nu met de spierbundel van Matthias Schoenaerts?
FL: Matthias vertelde me dat hij het allemaal puur natuur heeft "gekweekt", op een gegeven ogenblik zat hij driemaal per dag in het krachthonk.

BA: Is er een verschil tussen filmen in België en in Nederland?
FL: Het verschil is vooral te merken tijdens de lunch. In Nederland verschijn je als acteur als laatste aan de lunch vanwege de schmink die nog afgehaald moet worden en dan is meestal alles al op en kan je weer aan de slag. De Belgen nemen echt tijd voor de lunch, meestal daalt de productiviteit na de lunch, maar het maakt het allemaal aangenamer.

BA: Tijdens de hele film was je aan het hannesen met krukken, was dat onderdeel van de rol?
FL: Nee joh, ik had me vlak voor de opnames geblesseerd en de regisseur heeft het handig verwerkt in de script.

BA: Hoe was het om met deze regisseur te werken?
FL: Nou hij was zeer goed voorbereid, maar hij stond wel open voor input van de acteurs. Hij heeft zich zes jaar voorbereid voor deze film. Wat fijn is: is dat er tijd is om de film goed door te nemen. Zoals elk goede regisseur heeft hij zich omringd met de juiste mensen en dat zie je af aan het eindresultaat. Je wordt er zelf rustig van. De openingsplaatje van de cameraman, dat was helemaal top.
Ach hij heeft volgens mij deze film al acht miljoen keer in zijn hoofd gemaakt, zo goed voorbereid zal hij nooit meer zijn. En hij heeft een ongelooflijke talent om verhalen te vertellen, en dat ging maar door bij hem. Zelfs als we in de kroeg waren was hij zijn ideeën aan het voorleggen, "... en als ik eerst dit laat zien, dan begrijp je volgens mij het verhaal beter...". Heel goed vond ik dat.

BA: Waarom moet iemand Rundskop gaan zien?
FL: Het is een geweldig verhaal, speciaal voor de film gemaakt. Het is zeer verrassend en de hoofdrolspeler levert iets af dat zijn weerga niet kent, en zich kan meten met de groten van de filmgeschiedenis. Dit is echt een film die je in de bioscoop moet zien en niet moet gaan zitten wachten op de dvd, want dan loop je als filmliefhebber gewoon ontzettend achter.


Links:
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.