compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 32 6-8 t/m 12-8
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Stockholm blog 2: oude bioscopen, nieuwe films

Stockholm blog 2: oude bioscopen, nieuwe films

BiosAgenda-redacteur Quirijn Foeken is op het Stockholm Film Festival waar hij zitting neemt in de FIPRESCI jury. Dit is zijn tweede blog.

Delen op facebook
Een typisch Zweedse bioscoop (c) Quirijn Foeken

Een typisch Zweedse bioscoop (c) Quirijn Foeken

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Mijn tweede dag op het Stockholm Filmfestival beloofde meteen mijn drukste te worden. Er stonden vier films op het programma waarvan de speeltijd allemaal rond de 120 minuten lag.

Zo zag ik om negen uur 's ochtends het indrukwekkende Hungry Hearts met een hoofdrol van Adam Driver. Hij en Alba Rohrwacher spelen een jong stel dat een baby krijgt. Zij raakt echter geobsedeerd door de invloed bacteriën en slecht voedsel. Haar gedrag zorgt er echter voor dat de baby ondervoedt blijft.

Ook stond L'homme qu'on aimait trop op het programma, een Franse film die al een tijd in Nederland draait maar die ik nog niet had kunnen zien. Daarna zag ik The Imitation Game met een sterke rol van Benedict Cumberbatch en mijn marathon sloot af met The Riot Club.

De Zweedse bioscopen die ik tot nu heb gezien zijn erg sfeervol. Vaak zijn het bioscopen met maar één zaal. Voor het doek hangt een gordijn die gedecoreerd is met allerlei afbeeldingen. Ook zie je veel beeldhouwwerken naast het scherm. Heel iets anders dan de moderne multiplexen in Nederland.

Na het zien van alle films vond er een diner plaats met alle juryleden. Daar ontmoette ik Debra Granik, de regisseur van Winter's Bone, de film die de carriere van Jennifer Lawrence lanceerde. Debra bleek een zeer gepassioneerde vrouw te zijn die vol vuur praatte over de Oscars, Amerikaanse politiek, hoe slecht The Wolf of Wall Street in haar ogen was en nog veel meer.

Debra Granik vertelde ook over haar documentaire Stray Dog over een Vietnam-veteraan in Missouri. Hj heeft een Mexicaanse vrouw en zij laat haar 18-jarige zoons overkomen uit Mexico. De zoons krijgen een cultuurshock als ze gaan van Mexico-Stad naar een trailerpark in Missouri.

Over documentaires gesproken: er is op dit festival veel buzz rondom Citizenfour, een documentaire over Edward Snowden. Houd dat dus in de gaten!

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.