compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 32 6-8 t/m 12-8
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Vooroordelen, seksisme en rouw maar anders

Vooroordelen, seksisme en rouw maar anders

Oekraïne, Frankrijk en Slovenië drie gezichten van Europa

Dag zes van het festival stond in teken van Hanna Shygula: eind jaren '70 onomstreden de beste Duitse actrice. Vandaag weer drie films gekeken die op een vreemde manier met elkaar verweven zijn.

Delen op facebook
We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Vanmiddag heb ik twee persconferenties bijgewoond, een met Hanna Shygula, waarvan een apart verslag nog volgt en een andere met de jeugdige hoofdrolspeelster van de film Girlhood.

Vooroordelen
The Reaper (Kosac) van regisseur Zvonimir Juric heeft een titel die klinkt als de betere slasher-film. Stiekem zag ik de poster al voor me: een man met een zeis en veel afgehakte ledematen.
De film begon 'hoopgevend', een vrouw loopt minutenlang langs een akker zonder een levende wezen tegen te komen. Dan verschijnt een man in een tractor en het is meteen duidelijk dat de film geen goedkope horror is. De vrouw blijkt autopech te hebben en de ietwat norse Ivo besluit haar te helpen. Deze daad zet een serie van gebeurtenissen die avond in werking.
Ivo's verleden zorgt voor vooroordelen in het troosteloze dorp, daardoor is hij een zonderling en zonderlingen worden altijd in de gaten gehouden. Hij hunkert naar contact en onhandig grijpt hij de kans voor contact met deze vrouw uit de stad.
De regisseur lijkt net als de inwoners van het dorp zijn tijd te nemen om deze nacht te registreren en haar beloop te laten gaan. De stijl van deze Kroatisch-Sloveense productie zal weinig mensen in het westen boeien.

Seksisme
Van geheel andere orde is de film Girlhood (Bande de filles) van Céline Sciamma. Tienermeisje Marieme uit een voorstadje van Parijs sluit zich aan bij drie andere zwarte meiden. Ze vult haar dagen vanaf dat moment met stoer doen, zingen en dansen. Maar zij wil ontsnappen van haar beknellende familie, de door jongens geregeerde wijk en van het vooruitzicht om tienermoeder te worden.
De meiden worden van heel dichtbij gevolgd en we krijgen een goede kijk op de dynamiek in zo'n groep, maar ook het beknellende van zo'n wijk. Deze film is vanaf februari te zien in Nederland.

Rouw
Vanuit Slovenië komt de film Class Enemy van regisseur Rok Bicek. Een nieuwe Duitse leraar valt in voor de lerares met zwangerschapsverlof. Maar dan vindt er een gebeurtenis plaats die de eindexamenklas in rouw stort. Iedereen gaat er anders mee om, maar de nieuwe leraar wordt mikpunt van alle frustraties. (De leraar geeft Duits, dus is hij een nazi, wordt bijvoorbeeld snel geconcludeerd.) De leerlingen voelen zich niet gehoord en hun acties escaleren.
Maar dan blijkt dat hun gekozen zondebok toch niet de koude monster is zoals zij inmiddels geloven. Ze verlaten de school wijze lessen lerend.
Dat de jeugd niet wegloopt voor zware onderwerpen, weten we al van het succes zoals Spijt!, toch is deze film anders in beeld gebracht volwassener, het roept herinneringen aan The Breakfast Club.

Deze laatste twee film zijn samen met de film Ida geselecteerd voor de LUX Prijs van het Europees parlement. Wat zoveel betekent dat de films ondertiteld worden in alle 24 officiële Europese talen en uitgebracht worden in heel Europa. De bedoeling is dat het publiek op één van deze drie films hun stem uitbrengt. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens Karlovy Vary International Film Festival in juli 2015. Meer info op Luxprize.eu


Links:
  1. LUX prijs
Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.