compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 07 14-2 t/m 20-2
WEB | mobiel
Verliefd op Cuba
MENU
Home > Filmnieuws > Their Finest recensie
Recensie
***00
Waardering 3/5

Their Finest recensie

12-4-2017 Aan films over de Tweede Wereldoorlog is geen gebrek, maar in Their Finest maken we de oorlog mee in London, waar de bevolking steeds moet vrezen voor bombardementen van de Duitsers.

Delen op facebook

In deze stad onder vuur maken we kennis met Catrin Cole, gespeeld door Gemma Arterton, die samenwoont met kunstenaar Ellis (Jack Huston). Die laatste verkoopt door de oorlog nauwelijks iets waardoor Catrin moet op zoek naar werk. Ze komt te werken bij de filmindustrie waar ze wordt gevraagd de dialogen voor de vrouwenrollen in propagandafilms te schrijven.

Catrin wordt als vrouw nauwelijks serieus genomen maar al snel blijkt dat ze gevoel heeft voor tekst en verhaal. Zo komt ze op het spoor van een verhaal van een tweeling die met een boot naar Duinkerken vaarde om hun vader op te halen, die daar met andere Britse soldaten wordt belegerd. Ondanks dat de waarheid veel minder spannend is, ziet de overheid hier een perfecte film in die het moreel van de onder bombardementen lijdende bevolking moet opkrikken.

Their Finest Hour (c) The Searchers

Their Finest Hour (c) The SearchersOndertussen ontstaat er iets tussen Catrin en haar medeschrijver Tom Buckley, gespeeld door Sam Claflin.

Their Finest is een film die nog wel eens wil schipperen tussen genres. De film begint als een oorlogsfilm, verschuift dan zijn aandacht naar de rol van vrouwen in die tijd. Ook vertelt de film over hoe het medium gebruikt kan worden om de waarheid naar de hand te zetten om vervolgens te eindigen als een liefdesdrama. Deze verschuiving zorgt voor een ietwat onevenwichtige film: niet al deze facetten zijn namelijk even sterk uitgewerkt. De feministische invalshoek verwatert al snel: verwacht niet dat Catrin zich ontpopt tot een strijder voor vrouwenrechten. Their Finest laat wel goed zien hoe films aan de haal kunnen gaan met de waarheid om vervolgens een verhaal te vertellen dat de waarheid ontstijgt.

Gemma Arterton is nooit mijn favoriete actrice geweest: de films die ik van haar gezien heb vond ik meestal matig met als dieptepunt Gemma Bovery. In deze film vind ik haar eindelijk eens fatsoenlijk uit de verf komen.

Maar de meeste pluimen gaan toch naar Bill Nighy die een vreselijk hooghartige acteur op leeftijd speelt. Hij wordt tegen zijn zin in gecast in de rol van dronken oom. Gaandeweg weet hij de verwaande kwast om te toveren in een sympathiek personage. Met zijn rol weet hij bovendien de lachers op zijn hand te krijgen.Their Finest heeft een fijne energie: omdat de film actie, drama, humor, romantiek en oorlogsmisère combineert spiegelt Their Finest de film die gemaakt wordt door Catrin. Het eindresultaat is een film die je moreel weet te boosten.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.