compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 08 25-2 t/m 3-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Roman Polanski

Roman Polanski

Roman Polanski: films, nieuws

 

Biografie van Roman Polanski

Roman Polanski in An Officer and a Spy
Roman Polanski is een Pools-Franse regisseur en een controversieel figuur. Hij heeft enkele klassieke films op zijn naam staan zoals Rosemary's Baby en Chinatown.

Roman Polanski groeide op in Polen. Dat land werd bezet door de Duitsers en Polanski heeft lang ondergedoken. Zijn ervaringen met nazi-Duitsland verwerkte hij in de film The Pianist. Voor deze film kreeg hij een Oscar.

In 1969 sloeg het noodlot toe. Sharon Tate, de tweede vrouw van Polanski, werd vermoord door de bende van Charles Manson.

Roman Polanski werd in 2009 vast wegens verdenking op ontucht met een 13-jarig meisje. Dit zou hebben plaatsgevonden in 1977. Polanski heeft vanaf dat moment altijd in Europa gewoond: als hij Amerika zou betreden zou hij gearresteerd worden. Toen bekend was dat hij een Zwitsers filmfestival zou bezoeken hebben de Zwitserse autoriteiten hem gearresteerd. Hij werd uiteindelijk niet uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Roman Polanski In het nieuws

Bill Cosby (midden) in de film 'Jack' (c) 1996

The Academy royeert Cosby en Polanski

'Seksueel wangedrag in strijd met menselijke waardigheid'

3-5-2018 Acteur Bill Cosby en regisseur Roman Polanski zijn door The Academy of Motion Picture Arts and Sciences geroyeerd als lid. Hun seksueel wangedrag is volgens het prestigieuze filminstituut in strijd met menselijke waardigheid.

Polanski trekt zich terug als juryvoorzitter Cesars

24-1-2017 Roman Polanski heeft zich teruggetrokken als juryvoorzitter van de Césars, de belangrijkste filmprijzen van Frankrijk. Actiegroepen protesteerden tegen zijn voorzitterschap omdat Polanski in 1977 een minderjarig meisje heeft verkracht.

(c) Arjo Frank

Amsterdam Film Week in beeld

2-11-2011 Afgelopen dinsdag begon in Amsterdam de eerste editie van de Amsterdam Film Week. Het festival opende met Carnage, de nieuwe film van Roman Polanski. Onze fotograaf was bij de opening.

Vanaf dinsdag: Amsterdam Film Week

31-10-2011 Woensdag begint in Amsterdam een nieuw filfestival: De Amsterdam Film Week. Het festival presenteert een week lang de winnaars van de belangrijkste filmfestivals.

Slotfilm Amsterdam Film Week bekend

14-9-2011 Van 1 tot en met 6 november vindt er in Amsterdam de Amsterdam Film Week plaats. Het nieuwe festival heeft nu zijn slotfilm bekend gemaakt: Hasta la Vista!.

<  12  >
Laatste filmnieuws

Roman Polanski Feiten

acteur, producent, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 18-8-1933
Roman Polanski is een Pools-Franse regisseur en een controversieel figuur. Hij heeft enkele klassieke films op zijn naam staan zoals Rosemary's Baby en Chinatown.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+