compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 20 19-5 t/m 25-5
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Tim Burton

Tim Burton

Tim Burton: films, nieuws

 

Biografie van Tim Burton

Tim Burton werd in 1958 in Californië geboren. Hij ontwikkelde een voorliefde voor tekenfilms, horror en schrijver Edgar Allen Poe. Hij studeerde animatie aan het California Institute of the Arts en ging in 1980 aan de slag als animator bij Disney. Hij maakte daar ook zijn eigen korte films, waaronder Vincent (1982) en 'Frankenweenie' (1984). Disney wist niet wat ze met zijn projecten moesten. Hij werd snel ontdekt door Warner Bros en maakte in 1985 zijn eerste lange speelfilm, 'Pee-Wee's Big Adventure'. In 1988 maakte hij 'Beetlejuice', een nog groter succes. Hij won een Academy Award voor beste make-up in deze film. Vervolgens werd hij gevraagd voor de regie van Batman. De film uit 1989 met Michael Keaton en Jack Nicholson was een van de beste films in de jaren tachtig.

In 1990 maakte hij Edward Scissorhands met Johnny Depp in de hoofdrol. Daarop volgde Batman Returns (1992). Hij had de smaak te pakken en regisseerde achter elkaar The Nightmare Before Christmas, Batman Forever, James and the Giant Peach en 'Mars Attacks!'. In 1999 maakte hij de thriller Sleepy Hollow, over de Nederlandse nederzetting Sleepy Hollow, die onder de vloek staat van de Headless Horseman. "
Planet Of The Apes" (2001), Big Fish (2003), Charlie and the Chocolate Factory (2005) en Corpse Bride (2005) volgden en in 2007 bracht hij zijn horror drama Sweeney Todd uit.

De hoofdpersoon uit Burtons films is vaak een outcast, die tussen de kinder- en de grote mensen wereld in staat. Zijn decors bevatten vaak gotische elementen, veel schaduwen, gestreepte patronen, gekromde spiralen en opkrullende randen. Dit alles om zijn voorliefde voor de fantasiewereld en zijn afkeer van de 'gewone wereld' te symboliseren. Naast zijn werk als regisseur heeft Burton de gedichtenbundel 'The Melancholy Death of Oyster Boy: and Other Stories' geschreven en geïllustreerd. Het gaat over misvormde kinderen.

Trivia over Tim Burton

Tim Burton werkt vaak met dezelfde acteurs: Johnny Depp, Michael Keaton, Winona Ryder, Christopher Walken en zijn vrouw Helena Bonham Carter.

Zijn kunst en films hebben invloeden van Edward Goneys pen- en inkttekeningen.

Hij is een Bollywood fan

Tim Burton In het nieuws

Speelweek 39: nieuw in de bios!

28-9-2016 We hebben een overvolle bak aan films deze speelweek met maar liefst elf films. En daar zit heel wat moois tussen. De film van de week is Miss Peregrine's Home for Peculiar Children.

Alice in Wonderland 2 zonder Tim Burton

26-11-2013 Er komt een vervolg op Alice in Wonderland van Tim Burton. Burton zal dit keer echter niet de regie op zich nemen. Wel zullen Johnny Depp en Mia Wasikowska in de film te zien zijn.

Deze week in première: speelweek 42

17-10-2012 Het is in grote delen van het land herstvakantie! Tradiotioneel altijd een mooi moment om een te film te pakken. Er komen er deze week acht uit en je kan eigenlijk niet mis kiezen deze week.

Still uit de film

SHORT 82: Vincent (1982)

23-4-2012 Deze week hebben we een echte klassieker in onze wekelijkse rubriek Short. Vincent is de eerste film van Tim Burton. De film komt uit 1982 maar heeft al die typische Burton stijl.

Tim Burton regisseert geen Maleficent

17-5-2011 Tim Burton is uit het project Maleficent gestapt. De bewerking van Doornroosje zou een hoofdrol hebben voor Angelina Jolie. Waarschijnlijk wordt de regie overgenomen door David Yates.

<  123  >
Laatste filmnieuws

Tim Burton Feiten

acteur, art director, producent, regisseur, scenarioschrijver
Geboren 25-8-1958
Tim Burton maakt vaak horrorfilms met donkere humor, gothicstijl en referenties aan cartoons. Enkele van zijn bekende films zijn Edward Scissorhands, Batman, Sleepy Hollow en Sweeney Todd.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

62 films in Groningen deze week

62 films in Groningen deze week62 films zijn te zien in Groningen deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl