compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 11 16-3 t/m 22-3
Film van de week!
MENU
Home > Filmsterren > Gillian Anderson

Gillian Anderson

Gillian Anderson: films, nieuws

 

Biografie van Gillian Anderson

Gillian Anderson werd in 1968 in de Chicago geboren als dochter van een computer analiste en een filmproducer. Ze begon op haar zeventiende met acteren op school en in theatergezelschappen. In 1990 haalde ze haar Bachelor of Fine Arts aan de theaterschool aan DEPaul University in Chicago. Op haar tweeëntwintigste verhuisde ze naar New York en won daar de Theatre World 'Newcomer' Award voor haar rol in 'Absent Friends'.

In 1992 verhuisde Anderson naar Los Angeles en begon met acteren in televisieseries, waaronder 'Home Fires Burning', 'Exit to Eden' en 'Class of '96', waarmee ze doorbrak in de televisiewereld. Door haar rol in laatstgenoemde serie werd ze ook gevraagd voor 'The X Files' van Chris Carter. Er verschenen negen seizoenen van de serie en een film in 1995. Anderson won verschillende prijzen voor haar vertolking van Special Agent Scully, waaronder een Emmy Award, een Golden Globe en twee Screen Actor Guild prijzen.

Tijdens haar X Files periode speelde Anderson verscheidene filmrollen. Ze deed de stem van Moro in Princess Mononoke en speelde in "The Vagina Monologues". Na de laatste aflevering van The X Files keerde Anderson weer terug naar het theater, maar bleef ook in films verschijnen. Enkele films uit die periode zijn 'Bleak House', The Mighty Celt en 'A Cock and Bull Story'. Ze won weer verscheidene prijzen. In de zomer van 2008 is ze te zien in de tweede film van The X Files, The X-Files: I Want to Believe.

Trivia over Gillian Anderson

Gillian Anderson was in 1997 met 29 jaar de jongste actrice die een Oustanding Lead Actress in een Primetime Drama Series Emmy Award won sinds Lindsay Wagner op de leeftijd van 28 in 1977.

Andersons favoriete film is Wallace & Gromit in The Wrong Trousers (1996).

Ze heeft een tijdje in Engeland gewoond en werd van een Amerikaanse opleiding getrapt vanwege haar Britse accent.

Gillian Anderson In het nieuws

Sequel X-Files in de maak

Opnames starten eind dit jaar

2-11-2007 Tien jaar na de eerste film over The X Files, heeft 20th Century Fox bekendgemaakt dat er een tweede film over het illustere duo Fox Mulder en Dana Scully gemaakt zal worden. De film verschijnt naar verwachting in juli in de Amerikaanse bioscopen.

Laatste filmnieuws

Gillian Anderson Feiten

acteur, stemacteur
Geboren 9-8-1968
Gillian Anderson begon in haar tienerjaren in theater te acteren. Op haar vierentwintigste begon ze in The X Files, waarin ze negen seizoenen speelde en twee films.

BiosAgenda.nl op Facebook, Twitter en Google+

71 films in Utrecht deze week

71 films in Utrecht deze week71 films zijn te zien in Utrecht deze week!
Voor de complete en actuele biosagenda in JOUW STAD zit je goed bij Biosagenda.nl