compleet & ongebonden sinds 1995
WEEK 28 9-7 t/m 15-7
Film van de week!
MENU
Home > Filmnieuws > Nieuwe Tieten: eerlijkheid boven ijdelheid
Interview

Nieuwe Tieten: eerlijkheid boven ijdelheid

3 oktober komt de documentaire Nieuwe Tieten landelijk uit in de bioscoop. Eerder deze week was de documentaire te zien op het Nederlands Film Festival. Wij spraken met regisseur Sacha Polak over deze bijzondere film.

Delen op facebook
Sacha Polak (c) Cinema Delicatessen

Sacha Polak (c) Cinema Delicatessen

We hebben na 25 jaar helaas je hulp nodig!

Dank voor je hulp.

Sacha Polak (regisseur van Hemel) is draagster van BRCA1 gen. Hiermee heeft zij een verhoogde kans op borst- of eierstokkanker. Polak verloor haar moeder aan borstkanker die ook draagster was van dit gen. Sacha Polak was toen 11 maanden. In Nieuwe Tieten documenteert zij haar eigen worsteling met de vraag of zij haar borsten preventief moet laten verwijderen. De keuze om deze zoektocht te filmen was voor een logische stap.

Sacha Polak (SP): 'Ik had heel erg de behoefte aan zo'n film want die was er nog niet. En ik wilde van iets heel naars en lelijks iets moois proberen te maken. Ik ben een filmmaker en dat is wat ik doe. Dat is voor mij de manier om er mee om te gaan. Vijf jaar geleden ben ik begonnen met af en toe iets te filmen en anderhalf jaar geleden heb ik mensen om heen verzameld en er echt een film van gemaakt.'

Nieuwe Tieten openhartig noemen zou een understatement zijn. De documentaire is zeer persoonlijk en de camera lijkt overal bij aanwezig te zijn. Er wordt zowel letterlijk als figuurlijk niets verhuld.

SP: 'Ik laat gewoon alles zien. Als je besluit om zo'n film te gaan maken kan je het niet half doen. Je kan niet alleen de de mooie dingen laten zien. Tijdens de montage heb ik gekozen voor eerlijkheid en niet voor ijdelheid. Tijdens de montage had ik hier geen twijfels over. Nu realiseer ik me wel dat heel veel mensen dit gaan zien.'

Sacha Polak is niet alleen de regisseur van de film, maar ook het onderwerp. Polak had weinig moeite met deze dubbelrol.

SP: 'Ik kon dit heel goed scheiden. Ik dacht dat ik dat lastiger zou vinden maar dat viel me eigenlijk best wel mee. Ik heb ooit een keer iets gelezen over een meisje dat een egodocument maakte en zichzelf een andere naam gaf zodat ze over zichzelf kon praten in de derde persoon. Ik had daar eigenlijk helemaal geen last van.'

Deze dubbelrol wordt goed duidelijk in een scene waarin ze huilend haar stiefmoeder opbelt. Vlak voordat ze dat doet zet ze echter eerst de camera opgesteld in haar woonkamer aan.

SP: 'Die camera stond daar eigenlijk altijd. Op ieder moment filmde ik daar. In het begin was dat heel lastig en een beetje ongemakkelijk. Je moet wel ergens doorheen om iets aan een camera te vertellen maar op een gegeven moment werd dat normaal.'

Momenteel is Sacha Polak bezig met haar tweede speelfilm: Zurich. Deze film gaat over een vrouw die een relatie heeft met een vrachtwagenchauffeur. Als hij overlijd komt ze erachter dat hij nog een tweede gezin had. Wanneer de film in de bioscoop te zal zijn is niet bekend. De opnames staan gepland voor november.

Blijf in contact!

en abonneer je op onze nieuwsbrief.